Τη διαρροή «300 τόνων άκρως ραδιενεργού ύδατος» από δεξαμενή αποθήκευσης στο έδαφος, δημοσιοποίησε πριν λίγη ώρα η Tepco (Tokyo Electric Power Company) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima. 

(«300 tons of highly contaminated water has leaked from a storage tank designed to hold overflows from the site»).

Οι συγκεκριμένες δεξαμενές, με το νερό που τροφοδοτούν ψύχουν  τον αντιδραστήρα ο οποίος επλήγη, από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γενικός Διευθυντής της Tepco, Masayuki Ono

Σύμφωνα με την Tepco, η διαρροή έγινε αντιληπτή από κάποιους εργαζόμενους, το πρωί της Δευτέρας λίγη ώρα πριν από την σχετική ανακοίνωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρ’ ότι το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο έχει πολύ συχνά προβλήματα με διαρροές ραδιενεργού ύδατος αλλά και με διακοπές ρεύματος, είναι η πρώτη φορά από το 2011 οπότε και είχε συμβεί το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, που η εταιρεία προβαίνει σε μια τέτοια επίσημη ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις διεθνείς νόρμες της INES που καθορίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε πυρηνικού «συμβάντος», η συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσεται στην κατηγορία 1 δηλαδή στην χαμηλότερη, και δεν χαρακτηρίζεται ως «ατύχημα» αλλά ως «επεισόδιο».

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως το νερό που διέρρευσε έχει ραδιενεργό φορτίο 80 εκατομμυρίων becquerels ανά λίτρο, χωρίς ωστόσο να δίνονται πληροφορίες για το είδος των ισοτόπων, κάτι που, όπως είπε στο zougla.gr ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής κ. Κώστας Παπαστεφάνου, είναι το πλέον σημαντικό να γνωρίζουμε, για να έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Προσπαθώντας ο γενικός διευθυντής της Tepco, Masayuki Ono, να δώσει ένα μέτρο της διαρροής, είπε χαρακτηριστικά πως, η συγκεκριμένη διαρροή ραδιενέργειας, επιβαρύνει έναν εργαζόμενο σε μια ώρα, όσο θα τον επιβάρυνε μέσα σε πέντε χρόνια αν όλα λειτουργούσαν κανονικά.

Ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο αποτελεί πως, -πάντα κατά τις διαβεβαιώσεις της Tepco-, «το ραδιενεργό νερό δεν διέρρευσε προς την θάλασσα».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης