Στη «σκακιέρα» του Ειρηνικού έχει μεταφερθεί το παιχνίδι της πολεμικής ετοιμότητας, με τη Ρωσία και την Κίνα να ξεκινούν από κοινού το πρωί της Πέμπτης, οκταήμερα ναυτικά γυμνάσια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών στη Νότια Κορέα αποτελούν μία κίνηση επίδειξης δύναμης κατά της Β. Κορέας, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής τηςΣτα γυμνάσια αυτά περιλαμβάνονται ανθυποβρυχιακές επιθέσεις, διασώσεις σκαφών, κοινές αντιαεροπορικές ασκήσεις, ανακατάληψη νήσου με αμφίβιες επιχειρήσεις και αερομεταφορά δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν εξαγγείλει πτήσεις βομβαρδιστικών σε περιοχές της Νότιας Κορέας σε μια προφανή άσκηση ετοιμότητας λόγω της νέας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.  

Παρ΄όλο που επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ο τύπος των βομβαρδιστικών που θα πάρουν μέρος σε αυτή την άσκηση επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι «η πτήση αμερικανικού βομβαρδιστικού τύπου Β-1Β που επρόκειτο να λάβει χώρα πάνω από τη Χερσόνησο της Κορέας, τελικά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας».

Βομβαρδιστικό Β-1Β της USAF

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική επίδειξη ισχύος, σχεδιάστηκε μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκ Γιανγκ της πέμπτης πυρηνικής της δοκιμής την Παρασκευή. που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Park Geun-hye, χαρακτήρισε μάλιστα τη δοκιμή «άφρονα πράξη μανιακών».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «οποιαδήποτε πρόκληση από τη Β. Κορέα θα αντιμετωπισθεί άμεσα και θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

Η κρίση στη Θάλασσα της Ν. Κίνας

Η Θάλασσα της Ν. Κίνας αποτελεί διεθνή εμπορική θαλάσσια οδό καθώς και πηγή περιφερειακής έντασης: Η Κίνα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα στα ύδατά της προκαλώντας την έντονη αντίδραση γειτονικών χωρών όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν,η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Τα σινο-ρωσικά γυμνάσια που διεξάγονται στην περιοχή της νότιας κινεζικής επαρχίας Guangdong «δεν έχουν στόχο κάποιο τρίτο μέρος» όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.

«Η συνεργασία μας σκοπεύει στην προστασία της ασφάλειας σε αυτή τη ναυτική περιοχή όπως και αλλού και είναι καλό που δύο μεγάλες δυνάμεις συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι κινεζικές δυνάμεις που συμμετέχουν στα σινο-ρωσικά αεροναυτικά γυμνάσια προέρχονται από τον στόλο Nanhai. Η Ρωσία έχει στείλει για τα γυμνάσια με τίτλο «Κοινή Θάλασσα 2016» πέντε πολεμικά σκάφη του στόλου του Ειρηνικού με επικεφαλής το ανθυποβρυχιακό καταδρομικό «Ναύαρχος Tributs».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα πέμπτα κατά σειρά κοινά σινο-ρωσικά γυμνάσια. Τα πρώτα είχαν πραγματοποιηθεί το 2012 στην κίτρινη Θάλασσα. Έχουν επίσης διεξαχθεί γυμνάσια στα ανοικτά των ρωσικών ακτών της Άπω Ανατολής (2013) και στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα (2014).


Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης