Από τον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν και οι Η.Π.Α. έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προκειμένου να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους, έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

Πλέον, τα γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν αλλάξει και τα δύο κράτη βρίσκονται κοντά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον «Κινεζικό Δράκο» να κυριαρχήσει στην περιοχή της Νότιας Ασίας – Ειρηνικού. Ο Barack Obama έχει ξεκαθαρίσει πως το αμερικανικό ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί σταδιακά από τη Μέση Ανατολή στην Άπω Ανατολή, δίνοντας έμφαση στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Βιετνάμ, όπως και αρκετές άλλες γειτονικές χώρες (Φιλιππίνες, Μαλαισία) βρίσκονται «στα μαχαίρια» με την Κίνα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά τμήματά της «κρύβουν» πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπως είναι φυσικό τα νησιωτικά συμπλέγματα στην περιοχή (Σπράτλι) μετατρέπονται σε «μήλον της έριδος».

To αντιτορπιλικό «USS Chung-Hoon» έκανε την εμφάνισή του την Κυριακή στο λιμάνι Ντανάνγκ του Βιετνάμ στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες για ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σε αυτό το γεωγραφικό κομμάτι της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Φιλιππίνες: «Μπαλακατάν» στη σκιά της κρίσης στην Κορεατική, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Απριλίου 2013, 05:41
Ιστορική προσγείωση μαχητικού στην Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012, 07:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης