Οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής ζουν κάθε μέρα μέσα σε μια συνεχή αγωνία, η οποία προέρχεται από φόβο για βομβαρδισμούς, για ρίψη ρουκετών, ή και για επιθέσεις ανταρτών.

Ο συνεχής τρόμος και ο φαύλος κύκλος βίας που βιώνουν οι κάτοικοι κάθε μέρα, τους έχει φέρει πιο κοντά, σε μια προσπάθεια να απαλλαχτούν από τις ολέθριες αυτές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο John McCain, από τις ΗΠΑ: «Oι συνθήκες στην Μέση Ανατολή πρέπει να είναι πιο επικίνδυνες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν».

Συρία: Η χώρα έχει γκρεμιστεί ολοσχερώς τα τελευταία τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου. Έχουν σκοτωθεί παραπάνω από 150.000 άνθρωποι, και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφυξίας μέσα στο οποίο κυριαρχούν μέλη ομάδας ισλαμιστών ανταρτών. Κανένας δεν νικάει, και κανένας δεν πρόκειται να νικήσει.

Ιράκ: Βρίσκεται υπό έλεγχο ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολόκληρες πόλεις και απειλούν να καταλάβουν μέχρι και την πόλη της Βαγδάτης. Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, τουλάχιστον 52 αστυνομικοί του Ιράκ σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λιβύη: Ο εμφύλιος πόλεμος που κορυφώθηκε το 2011, έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο έλεος των ισλαμιστικών οργανώσεων. Οι παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις έχουν προκαλέσει την καταστροφή 90% αεροπλάνων, καθώς επίσης και την καταστροφή κτιρίων, δεξαμενών καυσίμων, και φορτηγών. Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι τόσο αδύναμη, καθώς οι μαχητές ξεπερνούν τον αριθμό των δυνάμεων ασφάλειας, και κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια από διεθνής δυνάμεις.

Γάζα και Ισραήλ: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει δεκάδες κατοίκους. Ο στρατός κατηγορεί τα μέλη της Χάμας, όπως ονομάζεται η ομάδα ανταρτών. Όπως σημείωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, ένας από τους αξιωματούχους είπε: «Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την στιγμή αυτή, η περιοχή βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο. Δεν υπάρχει πια περιθώριο για καμία αποτυχία».

Ωστόσο, οι αποτυχημένες αμερικανικές πολιτικές είναι αυτές οι οποίες έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην κρίση που περνάει σήμερα η Μέση Ανατολή.

Επιμέλεια: Λοριέλλα Γούδα
Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης