Σκηνές που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ταινία εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στην βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα του Μεξικού, εκεί όπου στήθηκε επιχείρηση μαμούθ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «διαδόχου» του Πάμπλο Εσκομπάρ, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Tον Οκτώβριο ο βαρόνος είχε γλυτώσει «στο παρά πέντε» από μια προσπάθεια σύλληψής του στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού και είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και στο πόδιΟ βαρόνος των ναρκωτικών, ο οποίος απέδρασε στις 11 Ιουλίου του 2015 από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από την πόλη του Μεξικού, μέσω σήραγγας, συνελήφθη «σε ένα ξενοδοχείο» έπειτα από κινηματογραφική καταδίωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, είχε επιχειρήσει να αποδράσει από έναν αγωγό ομβρίων υδάτων, ωστόσο συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να το σκάσει με ένα αυτοκίνητο.

Ο Γκουσμάν μεταφέρθηκε στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο από όπου είχε αποδράσει με θεαματικό τρόπο τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος ανακοίνωσε την σύλληψη του κακοποιού νωρίτερα, περιέγραψε ότι η επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι αρχές ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών «που διήρκησαν ημέρες και μήνες» και ότι η σύλληψη του καταζητούμενου αποτελεί λόγο «υπερηφάνειας» για όλους τους πολίτες του Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Από την πρώτη ημέρα της θεαματικής απόδρασής του, οι αρχές στο Μεξικό είχαν ξεκινήσει ένα «σαφάρι» για τον εντοπισμό του. Μάλιστα τον Οκτώβριο ο βαρόνος είχε γλυτώσει «στο παρά πέντε» από μια προσπάθεια σύλληψής του στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού και είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και στο πόδι.

Έπειτα από συνεχείς ελέγχους, επιδρομές και ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε μήνες, συνελήφθη τελικά την Παρασκευή στη γενέτειρά του, την πολιτεία Σιναλόα, έπειτα από τρίωρη ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ένα στοιχείο-κλειδί που οδήγησε στη σύλληψή του ήταν το γεγονός πως ο ίδιος έδωσε τα στοιχεία του σε παραγωγούς του σινεμά, με τους οποίους επικοινώνησε για να γυρίσει αυτοβιογραφική ταινία.

«Το σημαντικό στοιχείο που μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την τοποθεσία όπου βρισκόταν, ήταν ότι αποκαλύφθηκε η πρόθεση του Γκουζμάν να γυρίσει αυτοβιογραφική κινηματογραφική ταινία, για την οποία επικοινώνησε με ηθοποιούς και παραγωγούς», ανέφερε η εισαγγελία του Μεξικού.

Ο νέος Εσκομπάρ

Ο Γκουσμάν είναι επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών της πολιτείας Σιναλόα, που έχει εισαγάγει λαθραία στις ΗΠΑ κοκαΐνη, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμμορία του έχει εμπλακεί σε «αιματηρούς πολέμους» για εδάφη με άλλες συμμορίες του Μεξικού.
Ο Χοακίν Γκουσμάν είναι 58 ετών και αρχηγός του ισχυρότερου και πιο άγριου καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ο Γκουσμάν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται σταθερά στη λίστα «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το καρτέλ που διοικεί ελέγχει το 25% της κοκαΐνης που διακινείται από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ και διατηρεί παρακλάδια στη Νέα Υόρκη, στη Βαλτιμόρη, στο Λος Άντζελες, ενδεχομένως και στην Αυστραλία!

Ο «Ελ Τσάπο» («κοντούλης» στη διάλεκτο της περιοχής του, επειδή το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,68) γεννήθηκε το 1957 σε ένα χωριό στο νότιο κρατίδιο της Σιναλόα, σε μια φτωχή οικογένεια με επτά παιδιά. Λέγεται ότι ο πατέρας του ήταν κτηνοτρόφος, αλλά παράλληλα καλλιεργούσε όπιο και διατηρούσε επαφές με το καρτέλ της Σιναλόα.

Ο «Ελ Τσάπο», χάρη στις επαφές του μπαμπά του, μπήκε από νωρίς στη δουλειά και ανέβηκε σύντομα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του καρτέλ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης