Υποσχέσεις για ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών των Η.Π.Α. με τη Μιανμάρ παρείχε την Τετάρτη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον πρόεδρο της ασιατικής χώρας στη διάρκεια συνάντησης τους στη Νέα Υόρκη.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Hillary Clinton συναντήθηκε με τον Thein Sein στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., όπου του ξεκαθάρισε ότι οι Η.Π.Α. είναι διατεθειμένες να κάνουν ό, τι χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η μακρόχρονη απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας στις αγορές των Η.Π.Α.. Η Μιανμάρ βρισκόταν για δεκαετίες σε διεθνή απομόνωση λόγω του στρατιωτικού καθεστώτος που διοικούσε τη χώρα, ωστόσο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αναγνώριση της συνεχόμενης προόδου προς την αναμόρφωση της χώρας και σε απάντηση των αιτημάτων τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης, οι Η.Π.Α. κάνουν το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία μετρίασης των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Μιανμάρ στις Η.Π.Α.. Ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον λαό σας να εξάγει τα προϊόντα του στις αγορές μας», εξήγησε η Hillary Clinton.

Από την πλευρά του ο πρώην στρατιωτικός και νυν πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein, ευχαρίστησε τη Hillary Clinton γι αυτή την ενέργεια, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων για την αναζωογόνηση της καταβαραθρωμένης οικονομίας. Ήδη τον περασμένο Ιούνιο, ο Barack Obama ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν ελεύθερα να επενδύουν στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Μιανμάρ ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Ο Shwe Mann είχε πρόσφατα βγει από τη λίστα των φυσικών προσώπων στους οποίους είχαν επιβληθεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις από τις Η.Π.Α. ως «αναγνώριση των σημαντικών βημάτων που έχουν γίνει προς τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Αντιπολίτευση έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χαρακτηρίζοντας «φίλη» τη διάσημη ακτιβίστρια και πρόσφατα εκλεγμένη βουλευτή, Aung San Suu Kyi.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθρός. Έχει πολλά προσόντα και αγαπάει τη χώρα της. Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους: Θέλουμε να υπηρετήσουμε τον λαό και το έθνος», πρόσθεσε μια από τις σημαντικότερες φιγούρες στη σύγχρονη πολιτική ζωή της Μιανμάρ.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Στις Η.Π.Α. ο μεταβατικός πρόεδρος της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 02:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης