Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα, που εκτόξευσε εκ νέου βαλλιστικό πύραυλο και προκάλεσε αναστάτωση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. 

Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε την είδηση λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, επικαλούμενο υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο πύραυλος, όπως όλα δείχνουν, έφτασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων και κατέπεσε ενός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​ Ο πύραυλος, όπως όλα δείχνουν, έπεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδαταΟ πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αξιωματούχοι αναλύουν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και πως έχει ήδη συγκληθεί συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε δε, ότι η Ιαπωνία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να κρατήσει τους πολίτες της χώρας ασφαλείς.  

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Yoshihide Suga επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος βρισκόταν στον αέρα για περίπου 45 λεπτά και στη συνέχεια κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές» τόνισε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Suga υπογράμμισε ότι η εν λόγω εκτόξευση παραβιάζει ευθέως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η ιαπωνική ακτοφυλακή εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση προς πλοία και ψαράδες.  

Η εκτόξευση πυραύλου επιβεβαιώθηκε και από το αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς και την Σεούλ. Ο πλοίαρχος και εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν το περιστατικό» και θα έχουν σύντομα στα χέρια τους, περισσότερες πληροφορίες. 

​Στις αρχές του Ιουλίου, η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε με επιτυχία διηπειρωτικό πύραυλοΤον Ιούλιο, η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε για πρώτη φορά με επιτυχία διηπειρωτικό πύραυλο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μάλιστα, χαρακτήρισε την εκτόξευση της 4ης Ιουλίου ως «δώρο για τους Αμερικανούς μπάσταρδους». 

Στις αρχές της εβδομάδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανίχνευσαν σημάδια προετοιμασίας μιας εκτόξευσης.

Μάλιστα, υπέθεταν ότι η πρόκληση από πλευράς Βόρειας Κορέας θα έρθει κάποια στιγμή το Σάββατο, καθώς είναι η 64η επέτειος της υπογραφής της Κορεάτικης Συμφωνίας Ανακωχής. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης