Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι εργάζεται προκειμένου να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση» στη Συρία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και εν όψει της σημερινής διάσκεψης Μόσχας, Τεχεράνης και Άγκυρας για το θέμα.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι η στρατιωτική φάση «πλησιάζει στο τέλος της» και προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Άσαντ, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι είναι έτοιμος να εργαστεί ενεργά, «ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση» με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να διασφαλιστεί η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν «να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε μια ενωμένη Συρία ελεύθερη από κάθε βλαπτική παρέμβαση και από τους τρομοκράτες», καθώς και «να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον εμφύλιο πόλεμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 11 Νοεμβρίου ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο απέκλειαν «κάθε στρατιωτική λύση» στη Συρία και ζητούσαν «μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης