Επιδρομές κατά θέσεων μαχητών της «Άνσαρ Ντιν» και άλλων εξτρεμιστικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στο βόρειο τμήμα του Μάλι πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της ευρωπαϊκής χώρας στο αφρικανικό κράτος, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC γαλλικά μαχητικά έπληξαν στόχους και το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή του Τεσαλίτ, βόρεια της πόλης Κιντάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν οργανώσεις οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Απέχοντας περίπου 200 χλμ. από το τελευταίο προπύργιο της «Άνσαρ Ντιν» (Κιντάλ), το Τεσαλίτ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πύλες στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς, όπου έχουν βρει καταφύγιο πλήθος Ισλαμιστών μαχητών. Το Παρίσι μάλιστα υποστηρίζει πως ένοπλες οργανώσεις κρατούν ομήρους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Σαχάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, περίπου 30 μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές σε ορεινές περιοχές περιμετρικά του Κιντάλ (κοντά στα σύνορα με την Αλγερία), προκειμένου να θωρακίσουν τη συγκεκριμένη πόλη, η οποία εγκαταλείφθηκε όταν οι συνασπισμένες δυνάμεις της Γαλλίας και της Οικονομικής Ένωσης Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Τιμπουκτού και πλησίαζαν επικίνδυνα.

Εκτεθειμένες στον ανταρτοπόλεμο οι γαλλικές δυνάμεις

Ο François Hollande τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του από την πρωτεύουσα Μπαμάκο, πως η γαλλική επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία καθώς αποδυναμώθηκαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο εξήγησε πως «το έργο της Γαλλίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Καθώς η γαλλική επέλαση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η άτακτη υποχώρηση των Ισλαμιστών από πόλεις – κλειδιά του Βορρά (Γκάο, Τιμπουκτού, Κιντάλ) οδήγησε στη διαμόρφωση μιας κατάστασης κατά την οποία ο Ο.Η.Ε. θα πρέπει να επισπεύσει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος 8.000 στρατιωτών, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στις περιοχές που πέρασαν εκ νέου στα χέρια του κυβερνητικού στρατού.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Παρίσι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με τις συνέπειες ενδεχόμενων βομβιστικών επιθέσεων και επιδρομών ενόπλων στο πλαίσιο ενός ανταρτοπόλεμου, ο οποίος θα πλήξει μεταξύ άλλων και τη δημοτικότητα του François Hollande. Δεν έλειψαν μάλιστα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Ισλαμιστές αποχώρησαν σκόπιμα από κατοικημένες περιοχές, σε μια κίνηση τακτικής προκειμένου να αποφύγουν μεγάλες απώλειες.

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την «επόμενη ημέρα» στο Μάλι είναι μεγάλη, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές που κάνουν λόγο για κρυμμένους μαχητές στα γύρω βουνά, που τηρούν στάση αναμονής έτοιμοι να χτυπήσουν ξανά. Ήδη, γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο ειδικές δυνάμεις από την πόλη Γκάο προκειμένου να ενισχύσουν τους στρατιώτες από τη Γαλλία και το Τσαντ που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Κιντάλ.

Παράλληλα, μεγάλα παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με την τύχη των δεκάδων Γάλλων πολιτών, οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Η στάση των Τουαρέγκ

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, μπορεί οι γαλλικές δυνάμεις να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Κιντάλ, ωστόσο η πόλη παραμένει στην κατοχή των μαχητών Τουαρέγκ, πρώην συμμάχων της «Άνσαρ Ντιν».

Εκπρόσωπος του «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA), εκτελεστικού οργάνου των Τουαρέγκ, ξεκαθάρισε εκ νέου την Κυριακή πως δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τα στελέχη του κυβερνητικού στρατού. Εδώ και δεκαετίες ο κυβερνητικός στρατός μάχεται για να περιορίσει τις αυτονομιστικές τάσεις των νομαδικών φυλών με το χαρακτηριστικό τουρμπάνι και τις καμήλες, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, οι Τουαρέγκ κατάφεραν σαρωτικά χτυπήματα στον αποδιοργανωμένο στρατό, καταλαμβάνοντας όλο το βόρειο τμήμα του Μάλι. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές εκκαθαρίσεις στις περιοχές που ελέγχονται από τους Τουαρέγκ.

Από την πλευρά του πάντως ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Dioncounda Traore, «έριξε γέφυρες» προς τα στελέχη του MLNA, προκειμένου να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα βοηθήσει στη «θωράκιση» της απομονωμένης πόλης του Κιντάλ. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Τουαρέγκ επανέλαβαν εκ νέου πως δεν επιθυμούν ανεξαρτησία αλλά… αυτονομία περιοχών στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Αυτή τη στιγμή στην αφρικανική χώρα έχουν αναπτυχθεί περίπου 3.500 Γάλλοι στρατιώτες μέσω μηχανοκίνητων, στην πλειοψηφία τους, μονάδων. Μαζί με αυτούς βρίσκονται σχεδόν 2.000 άνδρες από το Τσαντ και τον Νίγηρα, οι οποίοι αποτελούν τμήμα της διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. που θα αναπτυχθεί στον Βορρά.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Προσεχώς ανοικοδόμηση με… γαλλικές πλάτες, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, 07:35

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης