Έκτακτες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και η Μόσχα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο αντιπαράθεσης της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε εξέλιξη:

Α) Ο συνδυασμένος πλους μοιρών Ρωσικού Στόλου. Στο Αιγαίο έχει συγκροτηθεί μοίρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με τουλάχιστον 5 σκάφη επιφανείας, τα οποία αγκυροβόλησαν ανατολικά της Λήμνου και ανέμεναν την τελική διαταγή απόπλου με προορισμό τις ακτές της Συρίας.

Β) Εμφανής ενεργοποίηση των διευκολύνσεων σε αεροπορικές μονάδες του ΝΑΤΟ τουλάχιστον από τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Ακτίου, της Λάρισας και της Ελευσίνας. Αεροσκάφη της Συμμαχίας απογειώνονται και προσγειώνονται στα αεροδρόμια αυτά συμμετέχοντας σε… ασκήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ) Η προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει άσκηση εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, όπου παρατηρήθηκε έντονη αποτρεπτική ισραηλινή παρουσία.

Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέραν της πάγιας λόγω συνθηκών παρουσίας μονάδων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, στην περιοχή σπεύδουν τουλάχιστον 11 πολεμικά σκάφη της Ρωσίας με μοίρες από τη Μαύρη Θάλασσα και τον στόλο της Βαλτικής.

Πέντε πολεμικά σκάφη του Ισραήλ περιπολούν στο ίδιο σημείο, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Τέσσερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα στενά του Περσικού Κόλπου. Επιπρόσθετα φθάνει εσπευσμένως στην ίδια περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Οι Αμερικανοί επισπεύδουν την αποστολή στα στενά του Ορμούζ δεκάδων μη επανδρωμένων υποβρυχίων καταστροφής ναρκών.

Στη Συρία (ανατολικές ακτές και βόρεια σύνορα με την Τουρκία) πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας άσκηση παράλληλα με αντίστοιχη άσκηση (συντονισμένα) που εξελίσσεται στο Ιράν και συγκεκριμένα στον Περσικό Κόλπο. Η Συρία προβαίνει σε δημόσια αποκάλυψη της βεντάλιας σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και προσβολής που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία.

 Video με τα οπλικά συστήματα της Συρίας

Τα ρωσικά πλοία μεταφέρουν 1.000 πεζοναύτες και 250 τεθωρακισμένα προς τη ρωσική ναυτική βάση (τη μοναδική) που διαθέτει η Μόσχα στο εξωτερικό κοντά στην Ταρσό στις ακτές της Συρίας.

Στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πλέον αποφασίσει την υλοποίηση χτυπήματος κατά του άξονα Δαμασκού – Τεχεράνης το φθινόπωρο (Οκτώβριος), δηλαδή έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδει στη Μόσχα (18 Ιουλίου), όπου θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τη ρωσική πλευρά στο ζήτημα της Συρίας.

Παρακολουθείστε τις παρεμβάσεις στο Ζougla Radio ειδικών σε στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα που σχολιάζουν τις εξελίξεις:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης