Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα νότια του βόρειου νησιωτικού τμήματος της Νέας Ζηλανδίας σήμερα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας όπου τα κτίρια σείστηκαν αλλά προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 63 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πάλμερστον ή σε απόσταση περίπου 115 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον όπως ανέφερε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS).

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 27 έως 29 χιλιόμετρα και έπληξε την περιοχή στις 15:52 τοπική ώρα ( 02.52 GMT).

Η σεισμική δόνηση – διάρκειας περίπου ενός λεπτού – έπληξε κυρίως την αγροτική περιοχή Ουαϊραράπα. «Υπήρξαν ζημιές σε σπίτια, κυρίως στην αγροτική περιοχή, όπως πτώσεις καμινάδων και σπασμένα παράθυρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο Reuters. «Είχαμε επίσης πολλές πτώσεις βράχων στις εθνικές οδούς της περιοχής, αλλά όλα τα υπόλοιπα ήταν πολύ ήσσονος σημασίας» συμπλήρωσε. Ένα μεγάλο ομοίωμα αετού που στεκόταν στην οροφή του αεροδρομίου του Ουέλινγκτον στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας “Hobbit” κατέρρευσε, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε αισθητός από το κεντρικό τμήμα του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας έως τα βόρεια τμήματα του νότιου νησιού. Μετά την κύρια δόνηση καταγράφηκαν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους έως και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Θυμίζουμε ότι ή Νέα Ζηλανδία συγκλονίστηκε από δύο μεγάλους σεισμούς μεγέθους 6,9 και 6,5 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, που προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και υποδομές, καθώς και ορισμένους μικροτραυματισμούς.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών και σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία καταγράφονται πάνω από 14.000 σεισμοί ετησίως. Τον Φεβρουάριο του 2011 η πόλη Christchurch χτυπήθηκε από 6,2 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους 189 νεκρούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης