Στο μικροσκόπιο Ρώσων εμπειρογνωμόνων μπαίνoυν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους Tu-154, με την ελπίδα να δώσουν απαντήσεις στο τι τελικά οδήγησε στην αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

«Τα επικρατέστερα σενάρια είναι η διείσδυση ενός ξένου σώματος στον κινητήρα, (ο ανεφοδιασμός) με καύσιμα κακής ποιότητας που οδήγησε στην απώλεια ισχύος, ένα σφάλμα του κυβερνήτη ή η μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος» ανέφεραν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ρωσικό πρακτορείο TASS και το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μετέδωσαν ότι δύτες κατάφεραν να εντοπίσουν τον καταγραφέα δεδομένων του αεροπλάνου σε βάθος 17 μέτρων, ενώ κοντά στο σημείο βρέθηκαν και σοροί επιβατών. Το μαύρο κουτί περιέχει δεδομένα του καταγραφέα πτήσης και θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπεράσματος για το τι τελικά προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές, το μαύρο κουτί ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας και θα σταλεί στη Μόσχα για ανάλυση.

Ο καταγραφέας βρέθηκε σε απόσταση 1.600 μέτρων από τις ακτές, στις 05.42 το πρωί (τοπική ώρα). Στρατιωτική πηγή, που επικαλούνται τα ανωτέρω Μέσα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κατά τη διάρκεια των ερευνών, ένα από τα μαύρα κουτιά βρέθηκε στην καμπίνα του αεροπλάνου». «Η τοποθεσία του δεύτερου μαύρου κουτιού έχει καθοριστεί, αλλά δεν έχει ακόμη ανασυρθεί από την θάλασσα» δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί και κομμάτια της ατράκτου σε βάθος 30 μέτρων. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι βατραχάνθρωποι βρήκαν τμήμα της ουράς του αεροπλάνου, μαζί με ορισμένα μέρη του κινητήρα. «Αρκετά συντρίμμια εντοπίστηκαν στον βυθό, μεταξύ αυτών η ουρά μαζί με τμήματα του κινητήρα. Αυτήν τη στιγμή οι δύτες εξετάζουν αυτά τα κομμάτια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 12 σοροί επιβατών έχουν ανασυρθεί από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Στον απόηχο του αεροπορικού δυστυχήματος -και με το σενάριο της μηχανικής βλάβης να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των υπό εξέταση υποθέσεων- οι Αρχές αποφάσισαν να διακόψουν όλες τις πτήσεις των TU-154 μέχρι την ανάλυση των δεδομένων στα μαύρα κουτιά.

Υπήρξε ξένο σώμα στον κινητήρα;

Τα ερωτήματα παραμένουν, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB), πάντως, να θεωρούν απίθανο το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

​Η κινητοποίηση των ρωσικών Αρχών είναι τεράστια, με τις έρευνες να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

Όπως αναφέρουν, κανένα «στοιχείο ή γεγονός» δεν πιστοποιεί το σενάριο της επίθεσης. «Τα επικρατέστερα σενάρια είναι η διείσδυση ενός ξένου σώματος στον κινητήρα, (ο ανεφοδιασμός) με καύσιμα κακής ποιότητας που οδήγησε στην απώλεια ισχύος, ένα σφάλμα του κυβερνήτη ή η μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος» διευκρίνισε η FSB, σύμφωνα με ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η κινητοποίηση των ρωσικών Αρχών είναι τεράστια, με τις έρευνες να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Συνολικά 45 πλοία, 15 βαθυσκάφη, 192 δύτες, 12 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, στην περιοχή όπου συνετρίβη το Tu-154 το πρωί της Κυριακής. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 92 άνθρωποι, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

«Κρατηθείτε, πέφτουμε» φώναζαν οι πιλότοι

Εν τω μεταξύ, καινούργια στοιχεία για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στη Μαύρη Θάλασσα φέρνουν στο φως οι νέες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης.

Οι πιλότοι φέρονται να είχαν αντιληφθεί ότι η πτήση θα καταλήξει σε πρόσκρουση ή συντριβή του μοιραίου Τουπόλεφ, γεγονός που τελικά έγινε, οδηγώντας σε τραγικό θάνατο τους 92 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, οι πιλότοι του Τουπόλεφ είπαν στους επιβάτες: «Κρατηθείτε, πέφτουμε», λίγα δευτερόλεπτα πριν το ρωσικό αεροπλάνο συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης