Συμφωνία για τη μεταβίβαση στις αφγανικές Αρχές της ευθύνης των φυλακών του Μπαγκράμ, την οποία έχουν οι Η.Π.Α., αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, όπως είπαν δύο Αφγανοί αξιωματούχοι, σε δηλώσεις που ενισχύουν την προοπτική για μια Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο θα υπογράψουν ο Αφγανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Άμπντουλ Ραχίμ Ουαρντάκ, και ο στρατηγός Τζον Άλεν, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, την οποία η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ συζητούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, θα αποτελέσει το πλαίσιο για την αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όταν είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν και τα τελευταία ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Το Αφγανιστάν επιθυμεί να συμφωνήσουν οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις νυχτερινές εφόδους στα σπίτια Αφγανών, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη της ευθύνης της φυλακής.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον Μάιο. Τυχόν αποτυχία σύναψης της συμφωνίας μπορεί να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Η.Π.Α. – Αφγανιστάν και να παρατείνει την αστάθεια στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών επλήγη από τα αιματηρά επεισόδια που προκλήθηκαν με αφορμή τη βεβήλωση αντιγράφων του Κορανίου σε βάση του ΝΑΤΟ.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης