Παρά τη μεγάλη εκστρατεία μέσω Facebook να αποτραπεί η εκτέλεση με απαγχονισμό μιας γυναίκας στο Ιράν, ο απαγχονισμός της πραγματοποιήθηκε.

Στις φυλακές της Τεχεράνης εκτελέστηκε η Reyhaneh Jabbari. Η Ιρανή είχε καταδικασθεί σε θάνατο επειδή είχε σκοτώσει έναν άνδρα, που η ίδια υποστήριζε ότι της είχε επιτεθεί για να την κακοποιήσει σεξουαλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτέλεση της 26χρονης Τζαμπαρί έγινε παρά τη διεθνή αντίδραση που είχε προκληθεί και τη μεγάλη εκστρατεία μέσω Facebook.

Η Τζαμπαρί είχε συλληφθεί το 2007 για το φόνο του Μορτεζά Αμντολαλί Σαρμπαντί, που εργαζόταν στο ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η καταδίκη της Ιρανής έγινε μετά από αμφισβητούμενη για την αντικειμενικότητά της ανάκριση.

Η αντίδραση που είχε προκληθεί διεθνώς και οι διαμαρτυρίες μέσω Facebook και Twitter είχαν προσωρινά μόνον αναστείλει την εκτέλεσή της.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι η Τζαμπαρί εκτελέστηκε επειδή οι συγγενείς της δεν είχαν κατορθώσει να πείσουν την οικογένεια του θύματός της να τη συγχωρήσει για την πράξη της. Ανέφερε ακόμη ότι στη δίκη δεν είχε αποδειχθεί η αυτοάμυνα της εκτελεσθείσας.

Τον θάνατο της Τζαμπαρί τον επιβεβαίωσε η μητέρα της, η οποία σε δηλώσεις της στο BBC είπε ότι πηγαίνει στο νεκροταφείο να επισκεφθεί τον τάφο της.

Πηγή: BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης