Στον Έντουαρντ Σνόουντεν απονεμήθηκε το «Right Livelihood Award», το σουηδικό ανάλογο του βραβείου Νόμπελ, «επειδή αποκάλυψε την κρατική παρακολούθηση που παραβιάζει βασικά συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

Ο ίδιος δεν παρέστη στην τελετή και το βραβείο, αποδέχτηκε μέσω video από τη Μόσχα, όπου έχει καταφύγει και ζει από τον περασμένο Αύγουστο ο Σνόουντεν, επειδή εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές αρχές εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του, αποδεχόμενος το βραβείο είπε πως «ελπίζει αυτό να είναι η απαρχή».

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε αίθουσα του σουηδικού Κοινοβουλίου, υποδέχθηκε την εμφάνιση του Σνόουντεν στην οθόνη της τηλεόρασης με παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Ελπίζω παρά τα όσα που έχουμε επιτύχει στον χρόνο που πέρασε, πως όλοι αναγνωρίζουμε πως αυτή θα είναι μόνον η απαρχή», είπε ο βραβευθείς και το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο για να τον χειροκροτήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί», κατέληξε ο Σνόουντεν.

Το βραβείο μοιράστηκε ο Σνόουντεν με τον Alan Rusbridger, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Guardian», που ήταν εκείνος που είχε ανάψει το πράσινο φως για να δημοσιευθούν οι αποκαλύψεις του αμερικανού «σφυριχτράκια».

Παρ΄όλο που στον Σνόουντεν δεν θα χορηγηθεί το ποσό των 70.000 δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα του παρέχει «νομική στήριξη».

Εφέτος, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε στο «Right Livelihood Award Foundation» να κάνει τις παραδοσιακές ανακοινώσεις των βραβείων από το μέγαρο του υπουργείου στην Στοκχόλμη –κάτι που συνηθιζόταν τα τελευταία 18 χρόνια. Για το λόγο αυτό η τελετή απονομής έγινε σε αίθουσα του σουηδικού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, οι Σουηδοί Πράσινοι, ζήτησαν από τη σουηδική κυβέρνηση να δώσει στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο και να φτάσει στη χώρα με ειδικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι σουηδικές αρχές όμως, δεν απάντησαν στο αίτημα.

Πηγή: RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης