Στιγμές αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της επέλασης του φονικού τυφώνα Μάθιου

Η καταστροφική καταιγίδα καταμετρά μέχρι στιγμής 572 νεκρούς στην Αϊτή και στην ΚαραϊβικήΗ καταστροφική καταιγίδα έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής 572 νεκρούς στην Αϊτή και στην Καραϊβική, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πρακτορείου RT. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους αριθμούς να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές παρουσιάζουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον συνολικό αριθμό των νεκρών. 

Νωρίτερα, η κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αντιπαραβολή των στοιχείων, ανέφερε πως 271 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα, ενώ περίπου 61.500 παραμένουν σε καταφύγια.

Δείτε εναέριες λήψεις από τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας στην Αϊτή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μονάχα κοινότητα της Αϊτής, στο Ρος-α-Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί ολοσχερώς».

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε δημοτικός σύμβουλος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων, «ιπτάμενα» συντρίμμια και ύδατα ποταμών, οι οποίοι υπερχείλισαν.

Λαμαρίνες που οι ισχυροί άνεμοι του Μάθιου στροβιλίζουν σαν να ήταν φύλλα δέντρου


 
Η Φλόριντα θυμίζει πλέον έρημη πολιτεία, αφού τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν φύγει με τις οικογένειές τους από τις εστίες τους. 

Περίπου 600.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα των ΗΠΑTα νοικοκυριά στη Φλόριντα που δεν έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει ο τυφώνας έχουν φτάσει τα 600.000, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ.

Οι αμερικανικές Αρχές κάλεσαν τους πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχές της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  
 
Ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Bryan Norcross, με εξειδίκευση στους τυφώνες, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των Αρχών.

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη καταιγίδα. Ανησυχούμε για τις αναφορές περί ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει εντολή εκκένωσης. Αυτό είναι λάθος. Δεν είναι υπερβολές (σ.σ.: οι εντολές αυτές) και δεν αστειεύομαι» τόνισε.

Ο Μάθιου άλλαξε πορεία την Πέμπτη προς τα βόρεια, πλήττοντας τις Μπαχάμες, με κατεύθυνση προς τη Φλόριντα. Ο κυκλώνας ενισχύθηκε την Πέμπτη στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα. Την Παρασκευή ο κυκλώνας εξασθένισε και έπεσε στην κατηγορία 3.

Παρακολουθήστε live εικόνα από τις ακτές της Φλόριντα:

Εικόνα από Daytona Beach:

Εικόνα από Cocoa Beach:



Εικόνα από την παραλία του Μαϊάμι:

Παρακολουθήστε live μετάδοση για τον τυφώνα Μάθιου:



Παρακολουθήστε το έκτακτο δελτίο του ABC με τις εξελίξεις για τον τυφώνα λεπτό προς λεπτό:


 
Οι πολιτείες της Φλόριντα και τη Νότιας Καρολίνα έχουν προετοιμαστεί για την καταιγίδα, με τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Έχει διακοπεί όλη η εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία προς τα νησιά και οι άνθρωποι έχουν προειδοποιηθεί να μετακινηθούν σε σημεία τέτοια ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο.

Οι περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας


Ο Μάθιου σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Μάθιου σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ. ανά ώρα. Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τον τυφώνα έπληξαν πόλεις και κατέστρεψαν ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

Εικόνες καταστροφής στην Καραϊβική

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ομπάμα σε Φλόριντα και Ν. Καρολίνα 

Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα και στη Ν. Καρολίνα. Με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα αποδεσμεύτηκαν ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές Αρχές, ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) αναλαμβάνουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Κάτοικοι της Φλόριντα εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Πολίτες έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστούν με τρόφιμα 

Ασφαλίζουν πόρτες και παράθυρα προετοιμαζόμενοι για το πέρασμα του τυφώνα

Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τα νερά και τους ανέμους, ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, ανέφεραν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των Αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ακόμη και οι ντόπιοι μετεωρολόγοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτήρια. Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα, ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.

Η καιρική πρόγνωση του BBC για τον Μάθιου:

Η δορυφορική φωτογραφία της NASA από τον τυφώνα Μάθιου που έκανε τον γύρο του διαδικτύου καθώς θυμίζει το σχήμα ενός χαμογελαστού κρανίου με ένα κόκκινο λαμπερό μάτι.

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Μάθιου στο πέρασμά του οδήγησε στην αναβολή της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της Αϊτής που ήταν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007. 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης