Ο καμικάζι αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε συναυλία στο Μάντσεστερ σκόρπισε τον πανικό και στέρησε τη ζωή σε 22 άτομα είναι ο 23χρονος Σαλμάν Αμπέντι (ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι), όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους. Την ταυτότητα του δράστη επιβεβαίωσε και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Μάντσεστερ.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, νωρίτερα είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις της πως ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί από τις βρετανικές αρχές, ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν ήταν ακόμη ασφαλές να υπάρξει ανακοίνωση ονόματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε τη χθεσινοβραδινή θηριωδία είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν θα κάνει κανένα άλλο σχόλιο για τον Αμπέντι.

«Προτεραιότητά μας, μαζί με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και τους εταίρους μας σε θέματα ασφάλειας, είναι να διαπιστώσουμε αν δρούσε μόνος του ή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου» τόνισε.

Ο 23χρονος Σαλμάν Αμπέντι, είναι Βρετανός υπήκοος, με καταγωγή από τη Λιβύη. Οι αρχές ασφαλείας επιβεβαίωσαν επίσημα το όνομα του καμικάζι το απόγευμα της Τρίτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Politico, ο Αμπέντι γεννήθηκε το 1994 και σκοτώθηκε στο Μάντσεστερ Αρένα κατά την επίθεση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο φερόμενος ως βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph η μητέρα του Σάμια είναι 50 ετών και ο πατέρας του ήταν υπάλληλος ασφαλείας. Και οι δύο γονείς του γεννήθηκαν στην Λιβύη και μετακόμισαν στη συνέχεια στο Μάντσεστερ. Εκτός από τον Σαλμάν, το ζευγάρι έχει άλλα δύο παιδιά 20 και 18 ετών αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η Daily Maily, γείτονές του που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα.

Σε αστυνομική επιχείρηση στο Μάντσεστερ συνελήφθη ένας άνδρας 23 ετών, καθώς φέρεται να συνδέεται με τη χθεσινή αιματηρή επίθεση

Πού προσανατολίζονται οι έρευνες

Σιωπή ασυρμάτου επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται από για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και από την ΜI-5, ως προς το οικογενειακό περιβάλλον και τις επαφές που διατηρούσε ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στην περιοχή του Μάνστεστερ.

Το Ισλαμικό Κράτος στην αρχή απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη, στη συνέχεια όμως ανάρτησε μια αρκετά ασυνήθιστη ανακοίνωση, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αμφιβάλουν για τη γνησιότητα των λεγομένων από τον ISIS. Είναι προφανές πως οι αμερικάνοι διαθέτουν πληροφορίες που οδηγούν την έρευνα και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σημειώνεται πως την τελευταία περίοδο οι αμερικάνοι έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τη δραστηριότητα των παρακλαδιών της Αλ-Κάιντα που προέρχονται από την Υεμένη, όπου τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης