Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν σκόντο» της εφημερίδας Repubblica και «Σαλβίνι: Οι Βρυξέλλες επιτίθενται στον λαό» της Corriere della Sera, η Ρώμη από σήμερα βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση της Κομισιόν για την αλλαγή του προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για ένα πολιτικά αμείλικτο «μπράντεφερ» μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας με άδηλο ακόμα αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, καταρρέουν και πάλι οι διεθνείς χρηματαγορές μετά τη δραματική πτώση των μετοχών στη Νέα Υόρκη. Την τάση αυτή ακολουθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού σε όλη σχεδόν τη Δύση, με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων να καλπάζουν.
Οι Ιταλοί παρουσιάζουν 2,4% αντί για 1,6% που ήταν σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ιταλία να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, καθώς όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση «ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018». Συγκεκριμένα οι Ιταλοί παρουσιάζουν 2,4% αντί για 1,6% που ήταν σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και ττην προοπτική της ανάπτυξης.
Τρεις εβδομάδες διορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μία χώρα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της. «Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν παίρνει τέτοια απόφαση από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2011», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Στην «σκληρή» επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε εξηγήσεις, η Ιταλία απάντησε ότι γνωρίζει ότι… παραβιάζει τους κανόνες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι «αποφασισαν να διογκώσουν τις δαπάνες αντί να τις μειώσουν, γιατί αυτή ήταν η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού».

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών»



O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι “ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

«Δεν υπάρχει Plan B» λέει ο Κόντε
Ο Τζουζέπε Κόντε επιμένει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «plan B» για τον προϋπολογισμό. «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ρώμη έχει κάποιο περιθώριο για να κάνει κάποιες μικροδιορθώσεις, αλλά όχι για τις δαπάνες. Οταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν του ζητήσουν να αλλάξει στην ουσία ο προϋπολογισμός, απάντησε: «Θα είναι δύσκολο για εμένα, επειδή δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Το έλλειμμα της τάξεως 2,4% του ΑΕΠ είναι το ταβάνι για εμάς. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών».

«Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

O ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης