Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η τιμή πώλησης ενός ερυθρού (κυανόπτερου) τόνου σε ιχθυόσκαλα του Τόκιο, μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι NHK. Το ψάρι, συνολικού βάρους 269 κιλών, άγγιξε την τιμή ρεκόρ των 56,49 εκατ. γεν (565.000 ευρώ) στην πρώτη δημοπρασία του χρόνου που πραγματοποιήθηκε στην ιχθυόσκαλα του Τσουκίτζι στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Το ψάρι αλιεύθηκε στα ανοικτά της επαρχίας Αομόρι στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας και πωλήθηκε στον ιδιοκτήτη μιας διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι, την Σούσι Ζανμάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πιο «ακριβό» τόνο στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετά τα 32,49 εκατ, γεν που είχαν διατεθεί το 2010 για ένα παρόμοιο ψάρι, συνολικού βάρους, 342 κιλών.

«Ήθελα να πάρω τον καλύτερο τόνο για να τον φάνε οι γιαπωνέζοι πελάτες και όχι ξένοι», εξήγησε ο νικητής της δημοπρασίας, Kiyoshi Kimura.

Στην τιμή αυτή, το κομμάτι του φιλέτου σε σασίμι (ωμό ψάρι) ή σούσι (συνοδευμένο με ξυδάτο ρύζι) θα έπρεπε να διατίθεται για περίπου 5.000 γεν (50 ευρώ) το κομμάτι, όμως ο ιδιοκτήτης του Σούσι Ζανμάι θα το πωλεί στην κανονική τιμή των 418 γεν (4 ευρώ), σύμφωνα με το NHK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιαπωνία καταναλώνει το 80% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στον κόσμο, κυρίως με τη μορφή του σούσι. Όμως ο τόνος ανώτερης ποιότητας αποτελεί εκλεκτό «μεζέ» στην Κίνα και η συμμετοχή Κινέζων στις δημοπρασίες ανεβάζει τις τιμές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης