Έπεσε η αυλαία σήμερα στην πολύκροτη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους στην Πραιτόρια της Ν. Αφρικής, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ανακοίνωσε πως ο 27χρονος παραολυμπιονίκης καταδικάζεται σε πέντε έτη κάθειρξης για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ, και σε τρία χρόνια με αναστολή για κατηγορίες που αφορούν σε οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το BBC, ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να βρίσκεται εκτός φυλακής σε 10 μήνεςΉδη, η απόφαση έχει προκαλέσει… πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά από τη στιγμή που -βάσει του νομικού συστήματος της Ν. Αφρικής- ο Όσκαρ Πιστόριους θα μπορέσει να βγει από τη φυλακή, μόλις εκτίσει το 1/6 της ποινής του, δηλαδή… 10 μήνες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Η απόφαση ανακοινώθηκε σε ζωντανή μετάδοση, προκαλώντας ανακούφιση στον 27χρονο παραολυμπιονίκη.

Ο κατήγορος είχε ζητήσει την καταδίκη Πιστόριους -το λιγότερο- σε 10 έτη φυλάκισης, ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης είχε προτείνει κοινωφελή εργασία και κατ’ οίκον περιορισμό.

Το συγκρότημα φυλακών «Kgosi Mampuru ΙΙ» στην ΠραιτώριαΜετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Όσκαρ Πιστόριους οδηγήθηκε πίσω στο κελί του. Πλήθος δημοσιογράφων από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη κάλυψαν την ακροαματική διαδικασία. Η οικογένεια του θύματος είχε επανειλημμένα ζητήσει την παραμονή στη φυλακή του 27χρονου παραολυμπιονίκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, πάντως, η μητέρα του θύματος, Τζουν, είπε ότι «η απόφαση είναι σωστή», ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε πως «απονεμήθηκε Δικαιοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την προσωρινή παραμονή του στο κελί του δικαστηρίου και αφού αστυνομικοί του πάρουν αποτυπώματα, ο Όσκαρ Πιστόριους θα μεταφερθεί στη φυλακή «Kgosi Mampuru ΙΙ», προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

(Η ανακοίνωση της απόφασης)

Η Ρίβα Στίνκαμπ είχε πέσει νεκρή από τα πυρά του Όσκαρ ΠιστόριουςΗ δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Ο αθλητής εξακολουθεί να δηλώνει αθώος, και υποστηρίζει πως το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου πίστεψε ότι στο μπάνιο του σπιτιού του βρισκόταν ένας ληστής. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, λειτούργησε σε κατάσταση άμυνας, θέλοντας να προστατεύσει τον εαυτό του και τη σύντροφό του.

Η κατηγορία για τον οποία κρίθηκε ένοχος ο Όσκαρ Πιστόριους μπορούσε να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 έτη.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα

Ο Όσκαρ Πιστόριους και η Ρίβα Στίνκαμπ

Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ξεκαθάρισε πως παρ’ όλο που δέχτηκε βοήθεια από διάφορους ποινικολόγους, «η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου».

«Καταδίκη είναι η επίτευξη της σωστής ισορροπίας. Το να καταδικάζεις δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε μεταξύ άλλων.

Μέσα στο αίμα ο Όσκαρ Πιστόριους

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζουν να κάνουν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο από τον τόπο του εγκλήματος, που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές της Νότιας Αφρικής μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Στις φωτογραφίες εικονίζεται ο Όσκαρ Πιστόριους αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, γεμάτος με το αίμα της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Εικονίζεται, επίσης, το όπλο με το οποίο την πυροβόλησε τέσσερις φορές. Το πιστόλι βρίσκεται πάνω σε μία πετσέτα, στο δάπεδο του μπάνιου.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο 27χρονος παραολυμπιονίκης, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μέσα στο σπίτι του, ευρισκόμενος -όπως υποστήριξε- σε άμυνα, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Τον έριξαν στα μαλακά, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης