Με δακρυγόνα, κλομπ και αντλίες νερού υποδέχτηκαν την Κυριακή ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας εκατοντάδες Κούρδους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν σημείο ελέγχου για να προωθηθούν στο τουρκικό έδαφος.

Εδώ και μια εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των Κούρδων προσφύγων από τη Συρία, που προσπαθούν να διαφύγουν στην Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Άγκυρα, τουλάχιστον 100.000 Κούρδοι πρόσφυγες έχουν περάσει από την Παρασκευή τη μεθόριο και βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Το Σαββατοκύριακο μάλιστα δόθηκε εντολή να ανοίξει τμήμα των τουρκικών συνόρων, προκειμένου να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες, που περίμεναν επί ώρες μπροστά στα συρματοπλέγματα. Ωστόσο, την Κυριακή τα σύνορα έκλεισαν εκ νέου για «λόγους ασφαλείας» σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ. Υπενθυμίζεται πως στην Τουρκία βρίσκονται ήδη 1,3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε καταυλισμούς με έξοδα της κυβέρνησης και δωρεές προς διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Εκτιμάται, πως η Άγκυρα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 3 δισ. δολάρια για τη φροντίδα των προσφύγων.

Αυτή η θεαματική αύξηση συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατά διασυνοριακών οικισμών στη Συρία, όπου διαμένουν κυρίως Κούρδοι. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Russia Today, την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 64 χωριά περιμετρικά της μεθοριακής πόλης Κομπανί (Αϊν αλ Αράμπ) έχουν καταληφθεί από τζιχαντιστές . Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η πολιορκία της συγκεκριμένης κουρδικής πόλης, η οποία είναι γεμάτη με Σύρους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος κατάληψης της έχει κινητοποιήσει τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ αλλά και το PKK, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των εκκλήσεων Κούρδων αξιωματούχων για διεθνή επέμβαση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης