Οκτώ νεκροί και 30 τραυματίες, είναι ο έως τώρα απολογισμός της έκρηξης, που σημειώθηκε στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου του Μπουργκάς στη Βουλγαρία. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας «Χοριζόντ», οι πέντε νεκροί έχασαν τη ζωή τους την ώρα της έκρηξης, ενώ οι άλλοι τρεις υπέκυψαν αργότερα στο νοσοκομείο, από βαριά εγκαύματα. Από τους τραυματίες οι τρεις είναι σε κώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διευκρινίζει επίσης, ότι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών δεν είναι ο τελικός. Στο λεωφορείο, επέβαιναν 39 τουρίστες, που ήρθαν με πτήση από το Τελ Αβίβ, για να επισκεφθούν καζίνο της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον τόπο της έκρηξης:

Δεν υπάρχουν Βούλγαροι πολίτες μεταξύ των νεκρών, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επίθεση. Ο Βούλγαρος υπουργός, όπως μεταδίδει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, είπε επίσης, ότι η βόμβα ενεργοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία φόρτωσης των αποσκευών των επιβατών, στο πόρτ μπαγάζ του λεωφορείου.

Εξάλλου, από το νοσοκομείο του Μπουργκάς ανακοίνωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Πάνω από 25 τραυματίες τουρίστες έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, πέντε εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες. Για τους τραυματίες έχουν εξασφαλιστεί φιάλες αίματος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Βάρνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τόπο της έκρηξης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

Στο τόπο του συμβάντος, έχουν ήδη φτάσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, ο πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, Εξωτερικών, Νικολάι Μπλαντένοφ, Υγείας, Ντεσισλάβα Ατανάσοβα, κ.ά., όπως και οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου «Πυρογκόφ» και της Στρατιωτικής-Ιατρικής Ακαδημίας της Βουλγαρίας. Επίσης, με εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού έχουν σταλεί στο Μπουργκάς και δύο αεροπλάνα, με κατάλληλο τεχνικό και ιατρικό εξοπλισμό.

«Το μήνυμα που στέλνουμε αυτή την ώρα είναι να υπάρξει ηρεμία. Η Βουλγαρία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, από το Μπουργκάς, με αφορμή την αιματηρή βομβιστική επίθεση, όπως μεταδίδει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας «Χοριζόντ».

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μας στο Ισραήλ, οι οποίοι μας ευχαρίστησαν για τη συνδρομή των βουλγαρικών αρχών», ανέφερε ακόμη ο κ. Πλεβνελίεφ. Ο ίδιος επισήμανε, ότι οι βουλγαρικές αρχές θα συνεργαστούν με αυτές του Ισραήλ, για την διαλεύκανση αυτής της «περίπλοκης υπόθεσης», όπως χαρακτήρισε την επίθεση.

Καμία πτήση από και προς Μπουργκάς

Στο μεταξύ, όλες οι πτήσεις του αεροδρομίου του Μπουργκάς έχουν ανασταλεί, ενώ η περιοχή φρουρείται από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής εκτάκτων μέτρων ασφαλείας στα άλλα αεροδρόμια της χώρας κι έτσι οι πτήσεις με προορισμό το Μπουργκάς προσγειώνονται στη Βάρνα.

Από την έκρηξη, όπως επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, τυλίχθηκαν στις φλόγες και άλλα σταθμευμένα, πλησίον, λεωφορεία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η βόμβα που εξερράγη, ήταν τοποθετημένη στο πορτ μπαγκάζ του λεωφορείου. Η έκρηξη σημειώθηκε 40 μόλις λεπτά μετά την άφιξη των τουριστών στη χώρα. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές αν η βόμβα βρισκόταν μέσα σε βαλίτσα, ή είχε τοποθετηθεί απευθείας στο λεωφορείο. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είπαν πάντως ότι η έκρηξη έγινε μόλις ένας άνδρας, μάλλον ο βομβιστής, επιβιβάστηκε στο όχημα.

Την είδηση επιβεβαίωσε σχεδόν αμέσως, ο δήμαρχος του Μπουργκάς, Ντιμίταρ Νικόλοφ, μιλώντας σε ισραηλινό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Όπως μετέδωσε εξάλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο, «Κανάλ 2», το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μπουργκάς, για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Τρομοκρατία από το Ιράν δείχνει το Ισραήλ

Ήδη προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας -και ειδικά προς το Ιράν- δείχνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αν και επισήμως η Βουλγαρία δηλώνει ότι ερευνά τις συνθήκες. «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε δει ιρανικές επιθέσεις στη Ταϊλάνδη, στην Ινδία, την Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα σημεία», αναφέρει σε δήλωση του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία συνεχίζει να κάνει πλήττει αθώους. Αυτή είναι μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. «Το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά στην ιρανική τρομοκρατία», απείλησε.

Για το ζήτημα έχει επικοινωνήσει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με τη Βουλγαρία. Εν τω μεταξύ στο Μπουργκάς μεταβαίνει ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ που έχει επικοινωνήσει με τον ομόλογο του στο Ισραήλ, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν.

Διευκρινίζεται ότι το ισραηλινό υπουργείο αποφεύγει να κάνει εξαρχής λόγο για τρομοκρατική επίθεση και περιορίζεται να μιλήσει για έκρηξη, αν και τα ΜΜΕ της χώρας τονίζουν ότι Ισραηλινοί τουρίστες έχουν γίνει και παλαιότερα στόχος επιθέσεων στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν.

Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση «ΒΝΤ», λίγο πριν την έκρηξη, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο γραφείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχαν διοργανώσει την εκδρομή, στο Μπουργκάς, και είπε, ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

Διαβάστε επίσης Βουλγαρία: Έκρηξη σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012, 18:51

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης