Περίπου 700 ιθαγενείς της Βραζιλίας προχώρησαν την τρέχουσα εβδομάδα σε παράσταση διαμαρτυρίας εντός του Κοινοβουλίου στην Μπραζίλια.

Αίτημά τους, η απόσυρση τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του Κογκρέσου να οριοθετούν τα εδάφη φυλών, οι οποίες ζουν εδώ και αιώνες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι ιθαγενείς υποστηρίζουν ότι, εφόσον η επίμαχη τροπολογία γίνει δεκτή, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αποψίλωση τροπικών δασών και τη μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βραζιλία θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, και ήδη παρουσιάζει πολύ υψηλούς δείκτες ανάπτυξης. Ωστόσο, τα σκάνδαλα σε πολιτικό επίπεδο είναι μεγάλα, με πάνω από οκτώ υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν υποβάλει τα τελευταία δύο χρόνια την παραίτησή τους κατόπιν ανάμειξης σε υποθέσεις διαφθοράς.

Παράλληλα, κατά διαστήματα σημειώνονται δολοφονίες περιβαλλοντολόγων σε περιοχές όπου γίνονται προσπάθειες για ταχεία εκβιομηχάνιση – φαινόμενο που πολλαπλασιάζει τις αντιδράσεις μεγάλων ακτιβιστικών οργανώσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης