Να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις κάλεσε την Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αθήνα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση της κρίσης χρέους, οι οποίες όμως θα  βοηθήσουν μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη. Απαιτείται από την πλευρά της Ελλάδας να επιδείξει σοβαρότητα σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συμφωνία εγκαίρως, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Όλοι θέλουν να συμβεί αυτό και θα δουλέψουν σκληρά για να το πετύχουν». Τέλος, κάλεσε την Ελλάδα και τους δανειστές να επιδείξουν ευελιξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο των G-7 και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η Αθήνα σε μεταρρυθμίσεις.

Η νέα αυτή παρέμβαση του Ομπάμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων της καγκελαρίου της Γερμανίας αλλά και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «οι τρεις πανίσχυρες χώρες ζητούν από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις».

Μέρκελ: «Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με την Ελλάδα»

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας το απόγευμα της Δευτέρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαυαρία, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των G7.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» τόνισε και πρόσθεσε:

«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος. Όλοι εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι στο τραπέζι (σ.σ.: της Συνόδου) θέλουν η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Όμως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί».

Αναφερόμενη στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, η καγκελάριος είπε ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή».

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι την προσεχή Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

«Κάθε μέρα μετράει. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη δουλειά» προειδοποίησε η Μέρκελ.

Ολάντ: «Τέλος Ιουνίου η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».

«Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα» ήταν το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα , αναφερόμενος γενικά στα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο (κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία), τόνισε πως υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ακόμα πως πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως τα τέλη Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης