Την εκκένωση περιοχών γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε, κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή, διέταξε η κυβέρνηση της Χιλής, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Περίπου 2.200 κάτοικοι (460 οικογένειες) κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή που οι Αρχές της χώρας έχουν τοποθετήσει την κατάσταση του ηφαιστείου στην «κόκκινη» βαθμίδα, εξέλιξη που σημαίνει ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη ανά πάσα στιγμή. Πάνω από 450 μικρές σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή έκρηξη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Andrew Chadwick.

Εκτιμάται ότι η εκκένωση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στις επόμενες 72 ώρες (ξημερώματα Πέμπτη) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (έντονη βροχόπτωση). Το Κοπάχουε έχει ύψος 2.965 μ. και βρίσκεται περίπου 400 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Σαντιάγκο.

Σε επιφυλακή και η Αργεντινή

 Από την πλευρά τους οι Αρχές στην Αργεντινή προχώρησαν στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε μια ακτίνα περίπου 16 χλμ. από το ηφαίστειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας στην επαρχία Νεγκουέν ξεκαθάρισε τη Δευτέρα πως δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα εκκένωσης περιοχών, υπογραμμίζοντας όμως ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά. Η κατάσταση του ηφαιστείου έχει τοποθετηθεί στην «κίτρινη» βαθμίδα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Σαντιάγκο είχε κηρύξει «κόκκινο συναγερμό», όταν πυκνός καπνός και στάχτη άρχισαν να βγαίνουν μέσα από τον κρατήρα ενός εκ των πιο ενεργών ηφαιστείων στη χώρα. Εκείνη την περίοδο η στήλη καπνού από το Κοπάχουε έφθανε σε ύψος κοντά στο 1,5 χλμ.. Πτήσεις πάνω από το νότιο τμήμα των Άνδεων ματαιώθηκαν και κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους. Εντός των διοικητικών ορίων της Χιλής υπάρχει πλήθος ενεργών ηφαιστείων, με τις εκρήξεις να είναι συχνές. Τον Ιούνιο του 2011 ισχυρή έκρηξη σ’ ένα άλλο ηφαίστειο, το Πουγιέχουε, είχε επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον Τουρισμό, καθώς αρκετά θέρετρα παρέμειναν κλειστά.

Διαβάστε επίσης:
«Κόκκινος» συναγερμός σε Αργεντινή και Χιλή λόγω ηφαιστείου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012, 08:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης