Την “κερκόπορτα” για την άλωση της ελληνικής αγοράς γάλακτος από το ξένο γάλα εκτιμάται ότι ανοίγει η υπουργική απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, εξέλιξη εξαιρετική αρνητική για το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Πολλές γαλακτοβιομηχανίες, υπό το βάρος της κρίσης και της ανάγκης για μείωση του κόστους είναι πολύ πιθανόν να περιορίσουν τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και να στραφούν στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης