Τον Απρίλιο του 2018 και συγκεκριμένα μεταξύ 13 και 21 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία η ανταλλαγή νέων «Get Up, Start Up», που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ και οργανώθηκε από τον οργανισμό νέων «DreamTeam».

35 νέοι από 5 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία στη διάρκεια των 8 ημερών του προγράμματος συζήτησαν για τη νεανική επιχειρηματικότητα, παρουσίασαν παραδείγματα επιτυχημένων start-ups από τις χώρες τους, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, δημιούργησαν τις δικές τους μελλοντικές επιχειρήσεις, και μέσα από επισκέψεις σε ελληνικά hubs επιχειρηματικότητας απέκτησαν μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, υπεύθυνοι start up hubs και Αθηναίοι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, εμπνευστής του πολιτιστικού κέντρου- θερμοκοιτίδας, «Ρομάντσο» ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στους χώρους του όπου συνυπάρχουν τα γραφεία πολλών start ups παρέχοντας πληροφορίες για την ελληνική πραγματικότητα, τις ευκαιρίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Cube, που αποτελεί μία δημιουργική θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων και πήραν συνέντευξη από τους δύο δημιουργούς, την κυρία Μαρία Καλαφάτη και τον κύριο Σταύρο Μεσσήνη. Οι συμμετέχοντες είχαν προετοιμάσει ερωτήσεις σχετικά με την ελληνική νεανική επιχειρηματικότητα και τον ρόλο του Cube στην Αθήνα.

Η ελληνική κοινωνία δεν έμεινε αμέτοχη στη διάρκεια του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες μετατράπηκαν σε δημοσιογράφους κατεβαίνοντας στο κέντρο της Αθήνας και πήραν συνέντευξη από τους νέους, καταστηματάρχες και Αθηναίους για το πώς βλέπουν την καινοτομία και αν οι Αθηναίοι είναι ανοιχτοί σε νέες πρωτοβουλίες και αλλαγές. 

Το πολιτιστικό κομμάτι δεν έλειπε από την ανταλλαγή. Οι νέοι παρουσίασαν τη χώρα τους και έφεραν τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής τους κουζίνας τα οποία δοκίμασαν όλοι σε μία διαπολιτισμική βραδιά. Ακούστηκαν παραδοσιακές μουσικές από τις 4 χώρες, γεύσεις μπλέχτηκαν και οι παρουσιάσεις των διαφορετικών χωρών βοήθησαν στη γνωριμία τους. Επίσης οι 35 νέοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Αθήνα και να επισκεφτούν την Ακρόπολη.

Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις σχετικά με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Η Ανταλλαγή Νέων βασίστηκε στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης μέσω δημιουργικών και πρακτικών συνεργασιών και συνεπώς συνέβαλλε στη διαπολιτισμική μάθηση και στην ενεργή συμμετοχή των νέων.

Μάθετε περισσότερα για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει το Πρόγραμμα Erasmus+ από την Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού του Προγράμματος (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
https://www.inedivim.gr/

Για τα Προγράμματα που διοργανώνει η DreamTeam ακολουθήστε την στα social media:
https://www.facebook.com/dreamteamgoesto/
και www.dream-team.eu

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης