«Το δεύτερο μισό του Μαρτίου η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αφού το σύμβούλιο ασχολήθηκε διεξοδικά με την περίπτωση της Ελλάδας, τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και τις «υποχρεώσεις» της χώρας έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα πρέπει να έχει κλείσει και η τέταρτη αξιολόγηση, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι τον Απρίλιο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί», ανέφερε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά την πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος και «η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που – όπως υπενθύμισε – αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα μέτρα στο χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε σύντομη συνάντηση με τον επκεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για την πορεία του προγράμματος.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter.

«Είχα μία φιλική συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση. Όσον αφορά στα άλλα κρίσιμα ζητήματα, γίνονται συζητήσεις, όπως είπε. «Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» ανέφερε.

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως δεν προβλέπεται να ληφθούν αποφάσεις για τα δύο αυτά θέματα. Αυτές μετατίθενται για το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Εκεί η κυβέρνηση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το νέο πολυετές αναπτυξιακό της σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας το σχέδιο θα είναι ένα είδος «συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, ανέφερε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης