Ο φόρος κληρονομιάς για ακίνητα που είναι σε διαδικασία απαλλοτρίωσης είναι αντισυνταγματικός. Αυτό τονίζει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανατρέπει διατάξεις νόμου του 2010 που επέβαλαν την καταβολή φόρου κληρονομιάς σε ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και άρα, παραμένουν αναξιοποίητα από τους ιδιοκτήτες τους.

Με την απόφαση αυτή, επανέρχεται ουσιαστικά σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε από το 1923 έως το 2010, δηλ. επί σχεδόν 90 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 3842/2010 οι οποίες επέβαλαν ότι μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου όσοι κληρονόμησαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και να
πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, με συντελεστή 0,80 ή 0,75 κατά το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 166/2016 απόφαση έκριναν πως οι επίμαχες ρυθμίσεις παραβιάζουν τα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος, καθώς δεν επιτρέπεται η άμεση φορολόγηση ακινήτων που έχουν πολεοδομικά βάρη ενώ «η επιβολή φόρου κληρονομιάς σε ένα τέτοια ακίνητο φαίνεται να στηρίζεται στην πεποίθηση του νομοθέτη περί επί μακρόν αδράνειας της Διοικήσεως σε σχέση με την συντέλεση της απαλλοτριώσεως, πεποίθηση ασυμβίβαστη με την κατά το Σύνταγμα επιβαλλόμενη καταβολή της σχετικής αποζημιώσεως, η οποία κατά την έννοιά του, πρέπει να
γίνεται σε εύλογο διάστημα, καταλήγοντας άλλως σε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας που προστατεύουν τόσο την ως άνω συνταγματική διάταξη, όσο και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την πράξη προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας, που υποχρέωνε κληρονόμο δύο ρυμοτομούμενων και απαλλοτριούμενων ακινήτων στην άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς – από το 1998 – ύψους 163.162 ευρώ, προσαυξημένο κατά 93.818 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης