Υπέρ της ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης τάσσεται η Γερμανία, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αποχωρεί από τη θέση του την επόμενη χρονιά.

Χθες, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ανέβασε τον πήχη για το διάδοχο του κ. Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, θεωρώντας ότι τη θέση δεν θα πρέπει να πάρει υπουργός, αλλά πρωθυπουργός ή πρόεδρος χώρας της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη θέση θα πρέπει να την πάρει ηγέτης χώρας της Ευρωζώνης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η κ. Φέκτερ, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον γερμανό ομόλογό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Τη Δευτέρα το βράδυ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους εταίρους να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανεύρεση του διαδόχου του, ώστε να εγκαταλείψει τη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Τους τελευταίες μήνες, ακούστηκαν αρκετά ονόματα για τη διαδοχή του σημερινού προέδρου του Eurogroup, μεταξύ των οποίων αυτό του Φινλανδού πρωθυπουργού, Γίρκι Κατάινεν, και κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή, δεδομένου ότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης