Νέα λίστα Λαγκάρντ με ενενήντα επτά Έλληνες και εκατόν τριάντα τέσσερις Ελληνοκυπρίους, που αφορά σε «offshore» λογαριασμούς τους στο κατάστημα της τράπεζας HSBC στα νησιά Τζέρσεϊ, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίστα αυτή, την οποία διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας και περιλαμβάνει πάνω από 8.474 διεθνείς πελάτες -η συντριπτική πλειονότητά τους (4.300) είναι Βρετανοί- βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Την αποκάλυψη για την ύπαρξη της εν λόγω λίστας έκανε η εφημερίδα, αναφέροντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC -και μάλιστα με υψηλές καταθέσεις- είναι έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την τράπεζα για τον έλεγχο που ασκεί στους πελάτες της για την προέλευση των χρημάτων τους.

Οι ξένοι πελάτες της HSBC που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα, η οποία αφορά και τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους καταθέτες, είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από τον έλεγχο της αγγλικής εφορίας, για να ερευνηθεί αν έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες στην Αγγλία, οπότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο για τους λογαριασμούς τους στα νησιά Τζέρσεϊ. Όλοι δηλώνουν ελληνική διεύθυνση και ποσά ύψους 22,3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τράπεζα HSBC έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές Αρχές χρηματικό πρόστιμο 1.500.000 δολάρια για «ξέπλυμα» χρήματος.

Πάντως, οι περισσότεροι πελάτες της HSBC στη λίστα που έχει η αγγλική εφορία είναι Βρετανοί γιατροί, τραπεζίτες, στελέχη σε εταιρείες πετρελαίου, αλλά και ένας παντοπώλης που έχει στον λογαριασμό του 400.000 λίρες καθώς και ένας πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ που ζει στην Αγγλία με τα κρατικά επιδόματα, αλλά ο λογαριασμός του στην HSBC είναι πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Daily Telegraph» αναφέρεται ότι η αγγλική εφορία δεν πλήρωσε για να έχει στην κατοχή της αυτήν τη λίστα, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει αυτήν τη λίστα και τη μελετούμε. Παίρνουμε τις πληροφορίες μας από ένα ευρύτερο δίκτυο πηγών και τις χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίζουμε την τήρηση των κανόνων σχετικά με τη φορολογία. Για εμάς είναι προτεραιότητα να εντοπίζουμε αυτούς που μας ξεγελάνε αποφεύγοντας να πληρώνουν φόρους και φυσικά αξιολογούμε τις πληροφορίες που παίρνουμε από το κοινό και από την επιχειρηματική κοινότητα».

Διαβάστε επίσης:

Νέα λίστα με «offshore» λογαριασμούς Ελλήνων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, 09:01

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης