Η διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης ως το 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας, είναι κάποια από τα σημαντικότερα νέα δεδομένα που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο φόρος αλληλεγγύης θα διατηρηθεί ως και το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα). Επισημαίνει, επίσης, πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό θα διατηρηθεί και το 2014. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013. Ως τον Δεκέμβριο, δηλαδή, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με μείωση των ΔΟΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 120.
Επιπλέον, ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει οριστεί η ομάδα ελεγκτών που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού στις εφορίες. Τέλος, στην αξιολόγησή της η τρόικα επισημαίνει ορισμένες υπερβάσεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό το πλαίσιο το νέο Μνημόνιο ζητά τη λήψη μέτρων για φορείς του δημοσίου που βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

Επισημαίνεται ότι για την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων συμφωνήθηκε με τις ελληνικές Αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων. Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι και ο προσδιορισμός οροφής δαπανών στον τομέα της υγείας. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:
Φοροεπιδρομή διαρκείας, Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, 17:49

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης