ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση αναμένεται να βρεθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τα δυσβάστακτα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές, ως προαπαιτούμενα για την συνέχιση της δανειοδότησης. 

Βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, απαιτείται η παράταση έως και το 2016 για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με το
 Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει την προοπτική επιβολής του χαρατσιού και το 2014.

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 με κλιμακωτό συντελεστή ως και 4%. Η παράταση του μέτρου κρίθηκε από το οικονομικό επιτελείο αναγκαία για να καλυφθεί το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Επεκτείνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έως και το 2016, με συντελεστή 1 έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

• Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα θεσμοθετηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία ενώ μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου για το 2014.

• Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν την ακίνητή τους περιουσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα διασταυρωθούν από το Κτηματολόγιο.

• Αμετάβλητες θα παραμείνουν μέχρι το 2014 οι αντικειμενικές αξίες. Το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά:

Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Δημοσιονομικό κενό προβλέπει η Κομισιόν

Δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.

Η τρόικα μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης