Της Άντζελας Πεΐτση

«Άγρια» φορολογική επιβάρυνση περιμένει τους Έλληνες πολίτες με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι, επιχειρηματίες κ.λ.π υπάγονται στην ίδια φορολογία και θα προκαταβάλουν το 100% του φόρου εισοδήματός τουςΤο 2017 χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «φορολαίλαπα» και μάλλον όχι άδικα. Τα ποσοστά φορολόγησης σε προϊόντα και υπηρεσίες εκτοξεύονται στα ύψη ενώ την ίδια στιγμή επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα και μισθωτοί θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να ανταπεξέλθουν στους νέους φόρους που ψήφισε η κυβέρνηση.

H συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά τις νέες αυξήσεις φόρων στους επαγγελματίες, στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, διευκρινίζεται πως πλέον δεν υπάρχει διαχωρισμός στη φορολόγηση των επαγγελματιών. Δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι, επιχειρηματίες κ.λ.π υπάγονται στην ίδια φορολογία και θα προκαταβάλουν το 100% του φόρου εισοδήματός τους.

Το zougla.gr παρουσιάζει αναλυτικά τα ποσοστά αυξήσεων ανά κατηγορία, σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστιαία στοιχεία που πήρε από την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παρακάτω ποσοστά αυξήσεων αφορούν στο οικονομικό έτος 2016, εκτός από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που ισχύει από την 1/10/2016.

Επιχειρηματική δραστηριότητα

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνει από το 75% στο 100%. Αυτό καταβάλλεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης

Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%. Αυτό σημαίνει πως η συνολική φορολογία μιας εταιρείας εκτινάσσεται το τελικό ποσοστό του φόρου στο 39,65%

Αγρότες

Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει πως σε άλλους θα αυξηθεί η φορολόγηση και σε άλλους θα μειωθεί. Συγκεκριμένα, όσοι υπερβούν το αφορολόγητο όριο, το ποσοστό φορολόγησης από το 13% ανεβαίνει στο 22%

Μισθωτοί

Η μείωση της κλίμακας, επειδή έγινε στα μέσα της χρονιάς, θα φέρει αύξηση της φορολογίας στο νέο εκκαθαριστικό για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Εισόδημα από νοίκια

Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα έως 12.000€ από 11% στο 15%.
Πάνω από τα 12.000€ έως και 40.000 € από το 33% σε 35%

Εταιρικά αυτοκίνητα

Αύξηση φορολογίας εισοδήματος για εταιρικά αυτοκίνητα από 30% σε 80%.

ΦΠΑ

Από 1/1/2017 όλα τα προϊόντα και όλες οι υπηρεσίες υπάγονται ενιαία στο 24%. Το ίδιο ισχύει πλέον και για όλα τα νησιά που μέχρι σήμερα δεν είχαν υπαχθεί στο νέο καθεστώς.

Καπνικά είδη

Επιβολή αυξήσεων σε καπνικά είδη 0,50€ έως 1€. Σύμφωνα με την νέα αύξηση, από τα 156,70€ το κιλό πηγαίνει στα περίπου 170€ ή ποσοστιαία από 20% στο 26%. Παράλληλα, επιβολή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, 0,10 ανά ml υγρού.

Τέλη τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης

Επιβολή τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5%

Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση

Πετρέλαιο

Αύξηση φόρου αγροτικό πετρέλαιο από 1/10/2016 κατά 65%

Πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 το λίτρο

Λοιπά καύσιμα

Επιβολή φόρου αύξησης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα λοιπά καύσιμα, από 1/1/2017. Συγκεκριμένα, βενζίνη 0,03€ ανά λίτρο, πετρέλαιο κίνησης 0,008 € το λίτρο, υγραέριο κίνησης 0.10€ ανά λίτρο-

Καφές

Επιβολή φόρου στον καφέ. Για τον καβουρντισμένο, η επιβολή φόρου κυμαίνεται από 2 έως 3€ το κιλό και 4€ για το στιγμιαίο.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματικών, Δημήτρης Δεβελούδης, μιλώντας στο zougla.gr υπογράμμισε: «Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.

Η κατάσταση έχει αρχίσει και δυσκολεύει ήδη από το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, καθώς πληρώθηκαν η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος. Τώρα, τον Οκτώβριο είναι η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ. 

Το μήνα Νοέμβριο είναι πάλι δύο οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν, δηλαδή η τρίτη δόση της φορολογίας εισοδήματος και τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας».

Ο κ. Δεβελούδης, επεσήμανε: «Επιπλέον είναι κι εκείνοι που έχουν κάνει ρύθμιση χρεών και είναι πάνω από τα 4 εκατ. που οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης από 1/1/2017 –το είχαμε ξανά αναφέρει στο zougla.gr- έρχεται και το νέο ασφαλιστικό που αλλάζει ο τρόπος εισφοράς, της καταβολής των ποσών της ασφαλιστικής δραστηριότητας μαζί με τους καινούριους φόρους, αντιλαμβάνονται όλοι πως αρχίζει και «βαραίνει πάρα πολύ μα πάρα πολύ το θέμα».

Και κατέληξε: «Να μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε ένα κράτος όπου τα εισοδήματα αυξάνονται, το αντίθετο, μειώνονται συνέχεια. Η ανέχεια και η ακρίβεια διαρκώς αυξάνονται. Άρα όσο αισιόδοξος και να θέλει να είναι κάποιος… δυστυχώς η κατάσταση το απαγορεύει».


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης