Στην υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας προχώρησε η Fitch κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, στο «ΒΒΒ», και διατήρησε την εκτίμησή της για το μέλλον ως «αρνητική».

Ο οίκος αξιολόγησης διευκρίνισε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση λόγω της επικινδυνότητας να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα στην Ισπανία και των πιθανοτήτων να προσφύγει και η Ισπανία στους ευρωπαίους εταίρους της για οικονομική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τοποθέτησε μεταξύ τουλάχιστον 50–πιθανότατα όμως 60–έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα κεφάλαια, που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά την ‘έκρηξη’ της φούσκας από την αγορά ακινήτων στο τέλος του 2008 και τις επισφάλειες που αυτή έκτοτε σώρευσε στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να εκτοξεύσει το ισπανικό κρατικό χρέος στο 95% του ΑΕΠ στη διάρκεια του 2015, ενώ από σήμερα μέχρι ένα μεγάλο τμήμα του 2013 υποχρεώνει τη βύθιση της οικονομίας της χώρας σε κύκλο ύφεσης, προέβλεψε ακόμα ο ίδιος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

“Κάποια στιγμή το 2013 θα αρχίσει μια μέτρια ανάκαμψη” για την ισπανική οικονομία, προβλέπει στη σημερινή έκθεσή του ο Fitch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s ανέφερε ότι
«οι εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας, στις οποίες επικεντρώνονται στην παρούσα φάση οι ανησυχίες των χρηματαγορών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν έως το τέλος του 2013 συνολικές ζημιές που θα κυμαίνονται μεταξύ 80-112 δισεκατομμύρια ευρώ, σχετιζόμενων με επισφάλειές τους».

«Κατά συνέπειαν», εκτίμησε, «η πίεση αυξάνεται για τις ίδιες τράπεζες να μεγιστοποιήσουν τα αποθεματικά τους ενόψει ακριβώς αυτού του ύψους ζημιάς…έχουν την ανάγκη οπωσδήποτε για αυξημένα νέα κεφάλαια, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση της Ισπανίας».

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης