Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο θρίλερ με την ισπανική οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι εντός του Σαββατοκύριακου η Μαδρίτη θα προσφύγει στη μέγκενη του μηχανισμού στήριξης, καθώς -όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο- θα καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε., το αίτημα θα κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης το Σάββατο.

«Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου» δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τον σχολιασμό της πληροφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάψευση από Ισπανία

Μέχρι στιγμής, η Ισπανία τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις τράπεζες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι η Ισπανία και ο κ. Ραχόι υποχωρούν και πλέον το σενάριο προσφυγής στον μηχανισμό μοιάζει αναπόφευκτο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Γερμανίας.

«Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup» για το Σαββατοκύριακο σε αυτό το στάδιο, διαβεβαίωσε η ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν «υπήρξε αίτημα από ισπανικής πλευράς», πράγμα που διαβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως όλα μπορούν να μεταβληθούν εν ριπή οφθαλμού», τόνισε η ίδια πηγή.

«Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια», όμως «όλοι οι διευθυντές επί των υπουργείων Οικονομικών στέκονται πάνω από το τηλέφωνό τους», τόνισε από την πλευρά της έτερη ευρωπαϊκή πηγή.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε ασφυκτικό κλοιό, όπως δείχνει και η υποβάθμισή της κατά τρεις βαθμίδες από τη Fitch, σε «ΒΒΒ», μόλις δύο βαθμίδες πάνω από το επίπεδο «junk».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε νωρίτερα σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,21% και του 2ετούς κατά 17 μονάδες στο 4,44%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Η Fitch υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων. Στη χειρότερη των περιπτώσεων ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 100 δισ. ευρώ.

Αν η κρατική στήριξη ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα σκαρφαλώσει στο 95% του ΑΕΠ έως το 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ ήταν μόλις 36%.

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, αναμένεται να πει ότι οι προβληματικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας υπολογίζεται στα 90 δισ. ευρώ περίπου.

Πληροφορίες για σύγκληση της «Ομάδας Εργασίας του ευρώ» για την Ισπανία

Εν τω μεταξύ, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία προπαρασκευαστική σύνοδο υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο αποβλέποντας στην προετοιμασία του μηχανισμού παροχής ενός σχεδίου βοήθειας σε περίπτωση που το ζητήσει η Μαδρίτη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η “Ομάδα Εργασίας του ευρώ”, βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, έτοιμη να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο εάν υπάρξει αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε μία από τις πηγές αυτές. Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ προπαρασκευάζει στον τεχνικό τομέα τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εάν υπάρξει πάντως μία σύγκληση της Ομάδος Εργασίας του ευρώ «θα υπάρξει ως ακολουθία του ένα Eurogroup, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν σήμερα οι αγορές», τόνισε η ίδια πηγή.

Στις 21 Ιουνίου τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου για τις τράπεζες

Όσο για τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου για τις ισπανικές τράπεζες, αυτά θα κατατεθούν το αργότερο στις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία θα αξιολογήσει βάσει αυτών τις κεφαλαιακές ανάγκες και τα νέα αναγκαία αποθεματικά για τον τομέα.

«Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών (που πραγματοποίησαν από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόλαντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Όλιβερ Γουάιμαν) θα κατατεθούν από τους συμβούλους το αργότερο στις 21 Ιουνίου», ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας και το υπουργείο Οικονομίας.

Τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, περισσότερο ενδελεχούς, ελέγχου που έκαναν οι Deloitte, KPMG, PwC και Ernst&Young θα γνωστοποιηθούν στην ισπανική κυβέρνηση αργότερα στις 31 Ιουλίου.

Οι δύο μελέτες αφορούν 14 τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή το 90% του τραπεζικού τομέα.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης