Του Κώστα Ιερίδη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 χρόνων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τις διεθνείς αγορές να αναμένουν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά κρατικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε σήμερα στα 1,1026 δολάρια (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003). Σύμφωνα με traders, η πτώση του ευρώ επιταχύνθηκε, αφού πέρασε το σημείο στήριξης των 1,1050 δολαρίων.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει, από τη Λευκωσία, την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, ενώ ερώτημα παραμένει εάν οι κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών-μελών θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ευρώ υποχωρεί διότι ακόμη δεν έχει «προσαρμοστεί» στη νέα εποχή που δημιουργείται λόγω της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Πάντως, η Ελλάδα θα μείνει εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης