Μετά την ηρεμία της Δευτέρας, ήρθε η καταιγίδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να υποχωρεί και να κλείνει με απώλειες άνω του 9%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο και τον σχετικό δείκτη με απώλειες 21% να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητικά συνέβαλαν δηλώσεις νέων υπουργών σχετικά με το μέλλον εισηγμένων εταιρειών που εμπλέκονταν στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Αν και αμέσως μετά τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οι απώλειες της αγοράς περιορίστηκαν λίγο, γρήγορα ξαναπήραν την ανιούσα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 711,13 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 9,24%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 199,40 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες απώλειες

Βαριές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος σημειώνει πτώση 14,51%, μετά την ανακοίνωση ότι σταματά άμεσα η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η μετοχή του ΟΛΠ χάνει 8,99%, επηρεαζόμενη επίσης από τις δηλώσεις των μελών της νέας κυβέρνησης.

Στον τραπεζικό κλάδο, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς υποχωρούν 12%-14%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Bank -16,22%, Εθνική -19,64%, και Πειραιώς -21,43%.

Εκτοξεύονται τα ομόλογα

Την ίδια ώρα εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης.

Στην πλατφόρμα Tradeweb, που παρακολουθεί την πορεία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτινάχθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 16,03%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,30%, ενώ το 5ετές βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό φθάνοντας το 13,12%.

Γιατί αντιδρά η αγορά

Ουσιαστικά, μετά την ανάπαυλα της Δευτέρας, οπότε η αγορά τηρούσε στάση αναμονής έως ότου γίνει γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα, το ταμπλό βρίσκεται στο… κόκκινο.

Πού οφείλεται όμως η μεγάλη αυτή πτώση σύμφωνα με τους αναλυτές;

– Στις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για ακύρωση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, όπως της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό και των περιφερειακών αεροδρομίων. Μέσω των δύο αυτών έργων το Δημόσιο θα εισέπραττε έσοδα άνω των 2 δις ευρώ (915 εκατ. από την παραχώρηση του Ελληνικού και 1,2 δις από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών).

– Στην εξαγγελία του υπουργού Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και την επιστροφή στο Δημόσιο του πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις είχαν προωθηθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και ο βαθμός προόδου τους έστελνε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με τη μαζική αποχώρηση από το ελληνικό χρηματιστήριο ξένων funds που θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα έχουν επιτυχία, εξηγούν τη γενικευμένη πτώση του γενικού δείκτη.

Περισσότερα στην κατηγορία ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ του Zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης