Των Μιχάλη Παπανίδη και Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Από 160 έως 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να κινηθούν οι προσφορές των τριών «μνηστήρων», οι οποίοι την Παρασκευή κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα φώτα εστιάζονται, όπως είναι φυσικό, στην ελληνική παρουσία μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών, που δεν είναι άλλη από εκείνη του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος συμμετέχει με γερμανική κοινοπραξία.

Η διαδικασία του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ είναι διαφορετική από εκείνη που είχε ακολουθηθεί για το λιμάνι του Πειραιά

Η διαδικασία του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ είναι διαφορετική από εκείνη που είχε ακολουθηθεί για το λιμάνι του Πειραιά και προβλέπει μέχρι και τρεις γύρους προσφορών, ανάλογα με το ύψος τους. Περί το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, που κατέθεσαν την Παρασκευή προσφορές για το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν τους τελικούς μονομάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι είναι οι τρεις «μνηστήρες»

Στον πρώτο γύρο σε κατάθεση αρχικών δεσμευτικών προσφορών την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν προσφορές:

-η φιλιππινέζικη «International Container Terminal Services Inc.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-η «The Peninsular and Oriental Stream» (P&O) του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World και η

-«Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS».

Δεν κατέθεσε προσφορά τελικά η γιαπωνέζικη Mitsui & CO, που φερόταν το τελευταίο διάστημα ως σίγουρη διεκδικήτρια του ΟΛΘ.

Η μεγάλη συμμαχία με τους Γαλλογερμανούς

Πολύ δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης της πύλης των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης γενικότερα μπαίνουν οι Γαλλογερμανοί σε ένα σχήμα που συμμετέχει εκ των προτέρων ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, κάτι που προσδίδει ελληνικό χρώμα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Πρόκειται για την «Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS», που αποτελείται από το κοινό σχήμα του γερμανικού fund Deutsche Invest με την Terminal Link, θυγατρική κατά 51% του γαλλικού πολυεθνικού Ομίλου CMA-CGM, στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως του 15% και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

Η διαδικασία και το τίμημα

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, οι οποίες κατατέθηκαν στη Morgan Stanley, χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Ταμείου στο Λονδίνο, θα ξεκινήσει άμεσα και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος (θα ζητηθεί βελτίωση προσφορών), με συμμετοχή των δύο από τους τρεις ενδιαφερομένους που έχουν καταθέσει τις καλύτερες προσφορές, ενώ προβλέπεται και τρίτος γύρος μόνο εφόσον η τρίτη σε ύψος από τις αρχικές προσφορές είναι ίση με το 80% της δεύτερης καλύτερης.

Κύκλοι των ενδιαφερόμενων επενδυτών εκτιμούν ότι ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί το νωρίτερο το Πάσχα, αφού πρώτα μεσολαβήσει και η προβλεπόμενη δυνατότητα αναζήτησης από το ΤΑΙΠΕΔ τυχόν πρόσθετων εγγράφων-πιστοποιητικών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ φέρεται ως επιθυμητό ένα τίμημα για το 67% του ΟΛΘ που πωλεί το ελληνικό Δημόσιο, με 20%-25% υπερτίμημα (premium) στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Ήτοι, με βάση υπολογισμού την τιμή της μετοχής της ΟΛΘ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τη συνολική της κεφαλαιοποίηση στο πεδίο των 190 εκατ. ευρώ, αυτό κινείται στο επίπεδο των 130 εκατ. ευρώ και με το premium του 25% ανεβαίνει στο επίπεδο των 160 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να ανέλθει έως και τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πάντως, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων του Οργανισμού στον εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, ο τελευταίος έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, με αντικείμενο διερεύνησης το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενέργειες συνολικής και συνειδητής απαξίωσης του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) «και συνιστούν πράξεις και παραλείψεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τις αναπτυξιακές δυνατότητές του».

Ο Ιβάν βλέπει στη Θέρμη τη «νέα Τούμπα»

Μπορεί, βέβαια, τα επιχειρηματικά μέτωπα που έχει ανοιχτά ο Ιβάν Σαββίδης να είναι πάρα πολλά, ωστόσο στο μυαλό του βρίσκεται και το γηπεδικό ζήτημα του ΠΑΟΚ.

Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου» του Βορρά στην πρόσφατη ομιλία του στον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε ότι έχει κάνει κάποιες σχετικές επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το νέο γήπεδο του συλλόγου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του.

Μάλιστα, ο ομογενής επιχειρηματίας δεν δίστασε να δηλώσει ότι η κατασκευή νέου γηπέδου είναι σημαντικότερη από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, εκφράζοντας μάλιστα την προτίμησή του αυτό να γίνει στη Θέρμη, όπου αναμένεται να ανεγερθεί και το προπονητικό κέντρο του συλλόγου.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για το γήπεδο «… θα κάνουμε έρευνα μεταξύ των φιλάθλων», συμπληρώνοντας ότι «η θέση μου είναι πλήρης ανακαίνιση της Τούμπας, αν η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ θέλουν καινούργια τοποθεσία, θα κινηθούμε προς τα εκεί».

Όπως προαναφέραμε, βλέπει με… θέρμη τις εγκαταστάσεις της Θέρμης, ώστε να γίνει εκεί το νέο σπίτι της ομάδας, καθώς, όπως υπογράμμισε, «εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη από άποψη θερμοκρασίας», προσθέτοντας ότι «ίσως να ήταν καλύτερη λύση να γίνει και το γήπεδο εκεί δίπλα».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ δείχνει ότι τον απασχολεί έντονα το γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου, καθώς φρονεί ότι με την κατασκευή ενός νέου γηπέδου θα μπουν οι βάσεις για το πλάνο που έχει εκπονήσει, ώστε να έρθει η μέρα ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης να κυριαρχεί στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης