Στον τελικό σχεδιασμό για τον διαχωρισμό των δανειοληπτών των «κόκκινων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες, προκειμένου να καθοριστεί ποιοι δύνανται να πληρώσουν -ωστόσο δεν το πράττουν- και ποιοι όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κακοπληρωτές ανέρχονται σε 20.000 και φέρονται να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούςΈτσι, μια σειρά κριτηρίων θα κατατάσσει τους δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε οικονομικά αδύναμους και σε όσους συστηματικά βάζουν «φέσια».

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κακοπληρωτές ανέρχονται σε 20.000 και φέρονται να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε περίπου 100 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κριτήρια

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως θεωρεί μείζονος σημασίας την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξευρεθούν διαφορετικές λύσεις διαχείρισης των εκάστοτε περιπτώσεων.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται διαχωρισμός των δανειοληπτών καθορίζονται ως εξής:

– για ποιον σκοπό χορηγήθηκε το δάνειο και τι είδους είναι (σ.σ.: πιστωτική, στεγαστικό, καταναλωτικό κ.λπ.)
– το επιτόκιο του δανείου
– το νόμισμα με το οποίο χορηγήθηκε το δάνειο
– η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο που έχει προσημειωθεί
– η τοποθεσία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας (για επιχειρηματικά δάνεια)
– η ύπαρξη καταθέσεων
– το μέγεθος του ανοίγματος που έχει ο δανειολήπτης
– η συμπεριφορά του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με το «Έθνος», υπάρχουν και άλλες παράμετροι με τις οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν όσοι έλαβαν δάνεια όπως:

– τo χρονικό διάστημα για το οποίο το δάνειο παραμένει μη εξυπηρετούμενο
– εάν ο δανειολήπτης έχει μπει σε ρύθμιση και εάν την έχει αθετήσει
– το εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βάσει του ΦΕΚ, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν -μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015- καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη.

Διαβάστε εδώ τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας

Τα «κόκκινα» δάνεια -που συνδέονται αναπόφευκτα με την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα που θα συζητήσουν οι Έλληνες υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών στις συναντήσεις τους που ξεκινούν σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης