Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαχθή λογαριασμό, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.

Στα 4 δισ. ευρώ το πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες Ήδη, από την επομένη της ψήφισης του πακέτου μέτρων, η διαφορά στην τσέπη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς θα ακριβύνουν δεκάδες υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο, με στόχο να μη διαταραχτεί περαιτέρω το τουριστικό προϊόν (μετά την επιβολή τραπεζικής αργίας και capital control), η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά και από την 1η Ιουνίου του 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

Ποια είναι, λοιπόν, τα μέτρα που θα ταρακουνήσουν τον προϋπολογισμό εταιρειών και νοικοκυριών;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΦΠΑ

Η συμφωνία προβλέπει την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

α) Στον υψηλό συντελεστή (23%) θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, αεροπλάνων κ.λπ.) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες και τα εισιτήρια θεαμάτων.

β) Στον μεσαίο συντελεστή (13%) θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αρτοποιίας, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι.

  • Τα τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά θα μεταταγούν στο 23% (π.χ. αλλαντικά, καφές, λίπη – βούτυρο, τσάι, μπαχαρικά, σογιέλαιο, λάδια ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, λουλούδια, κ.ά.).
  • Της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ εξαιρείται το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νέρο ύδρευσης (όχι η αποχέτευση) και το εμφιαλωμένο νερό που παραμένουν στο 13%.
  • Οι οίκοι ευγηρίας και τα γραφεία τελετών παραμένουν στο 13%.
  • Παράλληλα, μετατάσσονται από το 6,5% στο 13% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

γ) Τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων θα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

Νησιά

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τα νησιά, όπου, χωρίς αμφιβολία, ο Τουρισμός θα επηρεαστεί.

Ειδικότερα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά και στο πλαίσιο αυτό θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Ασφάλιστρα πυρός και αυτοκινήτων

Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος από το 20% στο 25% για ασφάλιστρα πυρός και από το 10% στο 15% ο φόρος στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Επιχειρήσεις

Ήδη, από την επομένη της ψήφισης του πακέτου μέτρων, η διαφορά στην τσέπη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς θα ακριβύνουν δεκάδες υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσηςΠλήγμα και στην επιχειρηματικότητα επιφέρει το προωθούμενο πακέτο μέτρων. Και αυτό επειδή στα κέρδη των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (δηλαδή οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες, οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 26% στο 29%. Παράλληλα, για τις εταιρείες αυτές αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%.

Αυξήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται να προκαταβάλουν τον φόρο από το 55% στο 75%, αρχής γενομένης από το εκκαθαριστικό του 2016.

Φόρος πολυτελείας

Επίσης, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από πέντε μέτρα και πάνω με συντελεστή 13%, ενώ αυξάνεται το 10% στο 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη. Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται επί του ετήσιου τεκμηρίου και αφορά αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή από το φετινό εκκαθαριστικό.

Εισφορά αλληλεγγύης

Όσοι ετησίως εμφανίζουν εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω στο εκκαθαριστικό τους, θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Επίσης, η εισφορά που επιβαλλόταν στο εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της βουλής και στους βουλευτές αυξάνεται στο 8%.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης