Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο το πρωί της Τίτρης, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα». Oπως είπε, «θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμαστε ώστε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, ούτε για τον μέσο Γερμανό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρουμε ότι η Ευρώπη ξέρει πώς να συζητά με τέτοιον τρόπο ώστε να βρει μία πολύ καλή λύση, παρά τις αρχικές διαφωνίες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στο Ecofin είπε ότι ελπίζει «πως η Αθήνα θα ζητήσει την παράταση του προγράμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις το κάνουν μπορούμε νε επιτρέψουμε μια ευελιξία στο πρόγραμμα και αυτοί μπορούν να εντάξουν τις πολιτικές προτεραιότητές τους. Φυσικά εμείς θα επιβλέπουμε εάν τηρείται το πρόγραμμα αλλά αυτό είναι μπροστά μας» σημείωσε ο ολλανδός αξιωματούχος ο οποίος προσέθεσε πως «τώρα εναπόκειται στους Έλληνες».

Μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι περισσότερο θέμα «διατύπωσης».

«Είναι πρόβλημα διατύπωσης, λέξεων, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι άλλο από μια επέκταση του προγράμματος» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν στο Reuters.

«Αυτό που μας είπε ο Βαρουφάκης, αυτό που εγώ κατάλαβα, είναι ότι επί της αρχής συμφωνεί σε μια επέκταση του προγράμματος», συμπλήρωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κρατάει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα.

Διαβάστε επίσης:

Η χειραψία Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ στο ECOFIN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης