Την πτώχευση της εταιρείας ένδυσης και υπόδησης Fokas αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 4668/14. Ουσιαστικά η δικαιοσύνη έκανε δεκτό το αίτημα πιστωτή της εταιρείας που ζητούσε να πτωχεύσει η Fokas για να εισπράξει χρέη της τάξης των 40.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση πτώχευσης θα οδηγήσει στον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και συγκεκριμένα των:

-κέντρου logistics, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ., στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζει τις υποστηρικτικές λειτουργίες και την κεντρική διοίκηση,

-κτηρίου αποθήκης στην περιοχή Φοίνικας, στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 2.316 τ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-πάγιων στοιχείων και

-αποθεμάτων (ρουχισμός, υφάσματα κτλ).

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

Από τα πρώτα λουκέτα που μπήκαν ήταν στην Τσιμισκή

Άλλαξε χέρια και η «ναυαρχίδα» στο Σύνταγμα

Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία είχε βάλει «λουκέτο» στο σύνολο των καταστημάτων της, με τη «ναυαρχίδα» της, στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα να έχει αγοραστεί προς 5,9 εκατ. ευρώ από την Εθνική Πανγαία. Η τελευταία είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την αναζήτηση ενοικιαστών για την εκμίσθωση του καταστήματος στο πλαίσιο του οποίου εμφανίστηκαν συνολικά 16 ενδιαφερόμενοι.

Έτσι, σύντομα το νεοκλασικό της Fokas στην οδό Ερμού αναμένεται να ξαναλειτουργήσει.

Πόσα χρωστάει

Ο 89χρονος Λέανδρος ΦωκάςΗ εταιρεία από τις 31/8/2012, όπως σημειώνεται, παρουσίαζε χρέη προς τράπεζες ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, προμηθευτές περίπου 15 εκατ. ευρώ, δημόσιο 4,8 εκατ. ευρώ και προσωπικό 1,2 εκατ. ευρώ. Η «Φωκάς» έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών από τον Αύγουστο του 2012, οπότε συνολικά οι υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν στα 66,2 εκατ. ευρώ (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω ποσά). Βέβαια, το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι σήμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού έχει μεσολαβήσει μεγάλος αριθμός μηνών κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Οι ζημιές αυτές, σε συνδυασμό με τα υψηλά έξοδα παραγωγής, το υψηλό κόστος διοικητικής λειτουργίας, την αύξηση των υποχρεώσεων, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της «Φωκάς», και την σταδιακή πτώση των πωλήσεων από το 2010, οδήγησαν ενισχύθηκαν με αλματώδεις ρυθμούς.

Έτσι, από οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα και ένα «στοκατζίδικο» στην Αθήνα που διέθετε η αλυσίδα το 2008, απασχολώντας 1.500, σήμερα όλα τα παραρτήματα της Φωκάς έχουν βάλει λουκέτο.

Από το 1936

Η Βασιλική ΦωκάΗ «Φωκάς» είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων Βεργόπουλος που ίδρυσαν το 1936 τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς. Το 1958 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Φωκάς, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

Το 1990 η Φωκάς συνέχισε να επεκτείνεται, στα μέσα της δεκαετίας προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit και τέλη 1990 – αρχές 2000 ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.

Στη δεύτερη «γενιά» διακυβέρνησης της εταιρείας, στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η κυρία Φωκά υπήρξε πρώην σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, επικεφαλής της -απέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99 τον Δεκέμβριο 2011- Arcon Constructions που βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης