Το «φάντασμα» της κρίσης στην Ουκρανία καλύπτει απ’ άκρη σε άκρη όλη την έκταση της Γηραιάς Ηπείρου, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και τα οικονομικά των κρατών-μελών της Eυρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τη σκιά της κρίσης και εν αναμονή των επόμενων σημαντικών stress tests της ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε μηδενικό ποσοστό, την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία της, αυτή της Γερμανίας, σημείωσε συρρίκνωση της οικονομικής της δραστηριότητας κατά 0,2%. Ήδη αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα στοιχεία αυτά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στις επερχόμενες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο τέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ισχύ.

Παράλληλα, το Παρίσι αρχίζει να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση αυτό που επί μήνες ανέφεραν γαλλικές πηγές ότι δηλαδή δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και συγκεκριμένα στη μείωση του ελλείμματος στο 3,8%.

Μία απροσδόκητη εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή ήταν απροσδόκητη για τη χώρα με την κολοσσιαία βιομηχανική ανάπτυξη καθώς πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση τους τελευταίους 12 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis σχολίασε πως η οικονομία «χάνει μομέντουμ», με το εμπορικό ισοζύγιο να συνιστά μελανό σημείο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Επίσης, ένας σχετικά ήπιος χειμώνας οδήγησε σε αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το δεύτερο τρίμηνο όμως ακολουθεί πτώση, μεγαλύτερη μάλιστα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Στασιμότητα στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, η δεύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γαλλία παρουσίασε στασιμότητα (σ.σ. ανάπτυξη 0%), ενώ καμία από τις 18 χώρες της ζώνης του Ευρώ δεν παρουσίασε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 0,6% σε τριμηνιαία βάση.

Όσον αφορά στη Γαλλία, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στασιμότητα οφείλεται από τη μία στην κρίση στην Ουκρανία και από την άλλη στην απροθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και τη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, εκτίμησε ότι το Παρίσι δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο διαμόρφωσης του ελλείμματος για το 2014 στο 3,8%. Η μηδενική οικονομική ανάπτυξη, συνδυασμένη με χαμηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2014.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου (σ.σ. μηδενική ανάπτυξη) είναι ελαφρώς μειωμένα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,1% στις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρώπη των «28».

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Αναλυτές αναφέρουν ακόμη ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί ανάχωμα στην πρόθεση των επενδυτών για οικονομικά «ανοίγματα» και αναστέλλει τη διεύρυνση της καταναλωτικής δαπάνης.

Έρευνες για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις λόγω της αμφίβολης έκβασης της ουκρανικής κρίσης. Όλα αυτά ξεκίνησαν από το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Λίγο αργότερα, στις 17 Ιουλίου 2014, ημέρα της κατάρριψης του αεροσκάφους των Malaysia Airlines την ώρα που πετούσε πάνω από τη χώρα, η ένταση επεκτάθηκε, ενώ ξεκίνησε ένα «πινγκ-πονγκ» επιβολής κυρώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ε.Ε. με αποκορύφωμα το ρωσικό εμπάργκο.

Το Associated Press εκτιμά ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αυξήσει την πίεση για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ανάκαμψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης