Το deal εξαγοράς του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ελλάδας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, όπως μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Azernews». Ως εκ τούτου, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία έγινε με το ΤΑΙΠΕΔ

Συμβουλευτικές ομάδες της SOCAR και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της SOCAR και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η SOCAR, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η SOCAR είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σημαίνει την πρόσβαση της αζερικής εταιρείας στην αγορά της διανομής φυσικού αερίου.

Η νέα προσφορά της SOCAR

Στις 18 Ιουνίου οικονομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η SOCAR είχε υποβάλει νέα, βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει την ανεξάρτητη αποτίμηση της εταιρείας κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, αφού ως ελάχιστο τίμημα για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είχε κοστολογηθεί από την εταιρεία το ποσό των 330 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου για το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς της SOCAR, ενώ πληροφορίες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για προσφορά που περιελάμβανε παραδοχές και όρους.

Η αρχική προσφορά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ήταν χαμηλότερη. Ωστόσο, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοιχτά ζητήματα με αντιπροσωπεία της αζερικής εταιρείας, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα.

Υπεγράφη «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας»

Η συμφωνία με τη SOCAR έρχεται μετά τις τελικές υπογραφές αργά χθες το βράδυ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ για τη «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» (Host Government Agreement-HGA).

Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού που έχει ήδη υποβληθεί στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να επιλεγεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο προς την Ευρώπη.
Εκτός από τον TAP, που ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού, υποψήφιος είναι και ο αγωγός Ναμπούκο, που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» περιλαμβάνει τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου. Έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία, ενώ με την Ιταλία δεν απαιτείται, καθώς ο αγωγός δεν διασχίζει το ιταλικό έδαφος, αλλά θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο κοντά στις ακτές.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλλες και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης