Του Κώστα Ιερίδη

Να…προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογούμενους προσπαθούν οι Εφορίες μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο υπάλληλος της εφορίας που ενημερώνει τους φορολογούμενους για τα χρέη τους και τους ρωτάει πότε προτίθενται να τα τακτοποιήσουν

Συγκεκριμένα, το «call center» της συγκεκριμένης υπηρεσίας καλεί τους πολίτες που έχουν χρέη μέχρι και 500 ευρώ και τους υπενθυμίζει να τα τακτοποιήσουν. Έτσι, στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 83.000 άτομα που είτε δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, είτε δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων.
Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο υπάλληλος της Εφορίας που ενημερώνει τους φορολογούμενους για τα χρέη τους και τους ρωτάει πότε προτίθενται να τα τακτοποιήσουν.

Τι συμβαίνει εάν ο φορολογούμενος δηλώσει αδυναμία πληρωμής;

Σε αυτήν την περίπτωση ο εκπρόσωπος της Εφορίας υπενθυμίζει στους πολίτες ότι το Δημόσιο θα πρέπει να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθού, σύνταξης κ.λπ. ή ακόμη και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ως στόχο, από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομικών, να μη συσσωρευτούν νέα χρέη στα δεκάδες δισεκατομμύρια των οφειλών που ήδη υπάρχουν, με δεδομένο ότι η πρακτική της αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων

Άλλωστε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει συνολικά σε 87-88 δισ. ευρώ και ενισχύονται περίπου με ρυθμό 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

​Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει συνολικά σε 87-88 δισ. ευρώ και ενισχύονται περίπου με ρυθμό 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ μηνιαίωςΜάλιστα, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους, καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους και αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Εξάλλου, από τον Ιούλιο η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την Εφορία εντός 15 ημερών (σ.σ. σήμερα η προθεσμία είναι 30 ημέρες) από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης:
Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ, συμψηφισμούς, χαράτσια και ληξιπρόθεσμες οφειλές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης