Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream που θα αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού Turk Stream οδεύει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη φθάνει στη χώρα μας το «αφεντικό» του ρωσικού κολοσσού στον τομέα της ενέργειας «Gazprom» Alexei Miller, με στόχο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο νέοι αγωγοί επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας – Ελλάδας, ενισχύοντας, παράλληλα, οικονομικά Άγκυρα και ΑθήναΣύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Miller στην Αθήνα, θα υπογραφεί το μνημόνιο κατανόησης MoU για την κατασκευή του Greek Stream, με στόχο τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Σκοπίων, Σερβίας, Ουγγαρίας και με τελική κατάληξη την Αυστρία.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, κατά τις συναντήσεις τόσο με τον κ. Λαφαζάνη όσο και με τον πρωθυπουργό θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης κυβερνητικών στελεχών στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του υπουργού κ. Λαφαζάνη, και των επαφών που είχαν εκεί με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, μεταξύ άλλων και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς και στην ανάπτυξη ανταγωνισμού, τη γεωπολιτική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού για την ελληνική αγορά.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο νέοι αγωγοί επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας – Ελλάδας, ενισχύοντας, παράλληλα, οικονομικά Άγκυρα και Αθήνα, σε μια περίοδο που η συνεργασία τους με τις Βρυξέλλες δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Το deal της Ρωσίας με την Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κορυφαίους αξιωματούχους να εφιστούν την προσοχή στη χώρα μας ως προς τα οικονομικά ανοίγματα που επιχειρεί προς την Ανατολή.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προ ημερών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε την Ελλάδα πως μια συμφωνία για το αέριο με τη Ρωσία δεν θα έλυνε «τα προβλήματα που έχει όσον αφορά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Επιπρόσθετα, το ενεργειακό «άνοιγμα» της Ελλάδας εκτιμάται πως αυξάνει την εξάρτηση της χώρας μας από την Τουρκία, εξέλιξη όμως που δεν αναιρεί την ενίσχυση του ελληνικού γεωπολιτικού ρόλου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ποσότητες αυτές εξάγονται μέσα από ένα πλέγμα επτά βασικών αγωγών (Nord Stream, Yamal – Europe 2, Soyuz, Minsk – Vilnius, Dzhubga – Lazarevskoye, Trans Balkan και Blue Stream). Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του South Stream, του Turkish Stream και του Greek Stream έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος αγωγός θα πηγαίνει απευθείας στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, περνώντας παράλληλα από την Κωνσταντινούπολη, πόλη με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ακόμη η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, καθώς και η υφιστάμενη σύμβαση ΔΕΠΑ – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης