Toυ Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη για την οικονομική καθημερινότητα των φορολογουμένων που θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος της χρονιάς.

Χαράτσια και φόρους θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι να εκπνεύσει το 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2015 υπάρχουν ακόμη δύο δόσεις της συγκεκριμένης επιβάρυνσης στην ιδιοκτησία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι μπορούν, έως τις 19 Δεκεμβρίου, να κάνουν διορθώσεις στο έντυπο Ε9 μέσω της ειδικής εφαρμογής του Τaxisnet. Οι τυχόν διαφορές στον φόρο θα συμψηφίζονται στις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εξοφλήσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος και τους ρύπους.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας που αντιστοιχεί στην κατηγορία του οχήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έχει καταργηθεί το γνωστό αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει μαζί του την απόδειξη πληρωμής, την οποία θα πρέπει να φυλάει για πέντε χρόνια.

Κατάθεση πινακίδων

Εάν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν «βγαίνουν», μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες, φαινόμενο που παρατηρείται, συνήθως, κατά το διάστημα πριν από την Πρωτοχρονιά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομιστούν είναι:

– άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

– πινακίδες

– φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

– απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους

– υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και όχι σε δημόσιο δρόμο.

Διαβάστε επίσης:
Χάος με τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Απόσυρση Ι.Χ. και για το 2015

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης