Η σχέση του παιδιού με τα ζώα είναι παλιά, βαθιά και γεμάτη μαγεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι, συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Το ζώο, αποτελεί τον σύμμαχο του παιδιού στο παιχνίδι και την ζαβολιά. Υπάρχει μια «μαγική» επικοινωνία μεταξύ τους, που επιτυγχάνεται σχεδόν στιγμιαία, κι ας μην μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά.

Το κατοικίδιο, είναι πάντα δίπλα στο παιδί χωρίς να ζητάει κανένα αντάλλαγμα και το κυριότερο, χωρίς να επικρίνει τις πράξεις του. Είναι πάντα διαθέσιμο για παιχνίδι και βρίσκεται εκεί στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Το κατοικίδιο μαθαίνει στο παιδί την αγάπη και την αξία του να δίνεις χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα. Του μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και ότι στη ζωή υπάρχουν και οι υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να είμαστε άξιοι να διεκπεραιώνουμε. Ζώντας με το ζώο το παιδί αρχίζει να κατανοεί τον κύκλο της ζωής, την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά, την αρρώστια και το θάνατο. Παίρνει σπουδαία μαθήματα ζωής, όπως την αξία του να είμαστε πιστοί στους φίλους, να τους στηρίζουμε και να δίνουμε απλόχερα την κατανόησή μας.

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη που αξίζει να παρατηρήσουμε. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με το κατοικίδιο, εκφράζεται πιο ελεύθερα και εκτονώνεται, γεγονός που το βοηθάει να διώξει το άγχος, τη νευρικότητα και γενικά τα αρνητικά συναισθήματα. Μαθαίνει να σέβεται κάθε τι έμψυχο και να μην εκμεταλλεύεται την υπεροχή του σε όγκο για να κακομεταχειριστεί κάποιον. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει, πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση και τείνουν να είναι πιο κοινωνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης