Το «Αθηνά Τεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης» κατασκευάστηκε και σταθμίστηκε στη χώρα μας το 1999, στο ψυχομετρικό εργαστήριο του Τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καθηγητές ψυχολογίας κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλο, την κα Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι και τον κ. Νικόλαο Γιαννίτσα.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό διαγνωστικό μέσο, το οποίο κατασκευάστηκε για να το χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί με τους μαθητές της τάξης τους, έπειτα από ειδική εκπαίδευση, καθώς και όσοι άλλοι ειδικοί ασχολούνται με τα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, για να εντοπίσουν παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Αθηνά Τεστ» είναι ένα πολυθεματικό τεστ ενδοατομικής αξιολόγησης, που δίνει μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης του παιδιού σε καίριους τομείς της ανάπτυξης και εντοπίζει συγκεκριμένες περιοχές που είναι ελλειμματικές.

Το «Αθηνά Τεστ», επειδή αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση, έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιείται σε παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα στάδια-χρόνια της φοίτησής τους στο σχολείο.

Καλύπτει πρωτίστως παιδιά ηλικίας 5 έως και 9 ετών (δηλαδή νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, Γ΄ & Δ΄ δημοτικού), αλλά μπορεί να χορηγηθεί και σε μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές ανεπάρκειες, ενώ ορισμένες κλίμακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παιδιά όλων των ηλικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Αθηνά Τεστ» μπορεί να χορηγηθεί με τρεις τρόπους, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό: την πλήρη, τη βραχεία και την επιλεκτική χορήγηση. Σε κάθε περίπτωση, ο εξεταστής θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει αυτό το τεστ (και όχι μόνο αυτές), ώστε κάθε περαιτέρω ενέργειά του (π.χ. παραπομπή σε άλλη υπηρεσία για συστηματικότερη διερεύνηση ή προγραμματισμός κατάλληλης διδακτικοθεραπευτικής παρέμβασης) να στηρίζεται σε μια ευρύτερη βάση ψυχοπαιδαγωγικών διαγνωστικών δεδομένων.

Η εκπαίδευση και πιστοποίηση του «Αθηνά Τεστ» θα γίνει στα Ιωάννινα στις 6 και 7 Απριλίου από την ομάδα του καθηγητή Ιωάννη Ν. Παρασκευόπουλου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 2108103444, 698 6180630.

Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου: Κερκύρας 5, Σεισμόπληκτα, Ιωάννινα
Λογοθεραπεία – Εργοθεραπεία – Ψυχολογική Στήριξη
Επικοινωνία: 698 6180630.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης